Család

Ezt ne mondd a válófélben lévő nőnek!

Amikor egy barátnőd épp a válás közepén van, akkor vannak mondatok, amiket érdemes inkább elkerülni, ha nem akarsz két lábbal tiporni az érzésein.

1. „Bármikor újra hozzámehetsz feleségül.”

Mintha hozzá akarna menni ahhoz az emberhez újra, aki a jelenlegi szenvedéséhez hozzájárult.

2. „Ismerek olyat, aki elvált, újra férjhez ment, és most boldog.”

Biztos így van, hogy másoknak sikerül újrakezdeni az életet, de válás közben nem az a feladat, hogy máris a következő, lehetséges házasságra tereld a figyelmét, hanem az, hogy el tudja gyászolni ezt a házasságát, ami tönkrement.

3. „Legalább már van gyereked. Annak sokkal rosszabb, aki a te korodban gyermektelen házasságból válik épp.”

Valóban, legalább már azon nem kell görcsölnie, hogy honnan lesz gyereke, úgyhogy végül is mindegy, hogy épp hatalmas dráma van az életében a válás miatt. És pont a gyerekek miatt valószínűleg hatalmas lelkiismeret-furdalással küzd az anya, hogy tönkreteszi a válással az életüket.

válás házasság lélek

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A fenti három mondat helyett inkább valami ilyesmit mondj:

1. „Most magaddal törődj.”

Ne az exférjen aggódjon, hanem inkább saját magára fordítsa az energiáit. Mire van szüksége? Hogyan tudná jobban érezni magát a bőrében?

2. „A gyerekekkel minden rendben lesz.”

Ezért is olyan fontos az első pont, hogy az anya saját magát megerősítse. Mert a gyerekeknek egy erős anyára van szükségük, hogy biztonságban érezzék magukat.

3. „Ez egy nehéz időszak, amibe belefér minden érzelem a boldogságtól kezdve a kétségbeesésen át az önutálatig.”

Úgy tudod a legjobban támogatni, ha nem hamis jövőképeket lengetsz az orra előtt (mint pl. hogy mostantól minden remek lesz és rátalál a nagy szerelem), hanem inkább biztosítod róla, hogy megérted, milyen érzelmi zűrzavarban érzi magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top