nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Teljesen magára hagyta az állam az édesanyát, aki 9 éve egyedül ápolja kómában fekvő lányát

Teljesen magára hagyta az állam az édesanyát, aki 9 éve egyedül ápolja kómában fekvő lányát

Ha nem támogatná két nagyobb lánya, nem tudnának megélni.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Kiss Szabina esete tökéletes példa arra, miért nem elfogadható, hogy az állam még mindig csak nettó 52.800 forintot ad az otthoni (gyakorlatilag 24 órás) ápolásért. A váchartyáni édesanyával a Mérce.hu készített videoriportot.

Kiss Szabina lánya, Anna 12 éves korában súlyos balesetet szenvedett: játék közben rászakadt egy löszfal. A kislányt újra kellett éleszteni, azóta pedig kómában fekszik – immár 9 éve. Kiss Szabina és élettársa a baleset előtt egy évvel, 2008 őszén svájci frank alapú hitelt vettek fel felsőgödi házukra, a férfi azonban a baleset után egy évvel elhagyta családját.

Az asszonynak nemcsak a kislány körüli nehézségekkel kellett egyedül szembenéznie, de a válsággal is: 2017-ben pedig, amikor a forintosított törlesztőrészlet már a havi 170 ezer forintot is túllépte, nem tudta tovább fizetni a hitelt. 2017 májusában a bank eladta a házukat, nekik pedig egy hónapjuk maradt arra, hogy új lakhelyet találjanak maguknak.

Szerencsére ez végül sikerült – Váchartyánban találtak albérletet négy nappal a határidő lejárta előtt. Anyagi helyzetük azonban most minden eddiginél rosszabb. Az otthonápolásért kapott 52 ezer forinton felül Kiss Szabina 13.700 forintot kap a legkisebb gyermeke után családi pótlékként, 20.300 forint családi támogatást Anna után, illetve egy kicsit kevesebb, mint 35 ezer forint nyugdíj is jár a kómában fekvő 21 éves lánynak. Vagyis alig több, mint 120 ezer forintból kellene megélnie a családnak. Ezen felül az anya műanyag kupakokat gyűjt, kilójáért 65 forintot kapnak. Egyetlen szerencséje, hogy két idősebb lánya külföldön vállalt munkát, hogy segíthessenek – ha ők nem lennének, nem tudnának megélni a bevételükből.

Kiss Szabina a Mércének azt is elárulta, nem véletlenül döntött az otthonápolás mellett, rengeteg rossz tapasztalata volt ugyanis a hazai ápolási osztályokkal. Tavaly például, amikor egy kis időre befektette Annát egy kórházba, a lány egyik lábujja a szó szoros értelmében elrohadt, egy másik alkalommal pedig tévedésből leszívtak a lány agyából 100 milliliter agyvizet, aminek a helyén vérrög képződött.

Mindeközben a parlamentben alig néhány héttel ezelőtt utasították el azt a javaslatot, miszerint az otthonápolást végzőket is megilletné a minimálbér (!) szintű havi juttatás. Összehasonlításképpen a környező országokban (Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban) már mindenhol 130-180 ezer körüli összegeket kapnak az ápolást végző családtagok.

Megosztás Facebookon