Család

5 helyzet, amikor szükséged van a párterápiára

Párterápiára nem kizárólag azok járnak, akiknek a házassága romokban hever, és a válástól egy lépésre vannak. Igazából mindenkinek való, aki jobbá szeretné tenni a párkapcsolatát, csak nem tudja, hogyan fogjon hozzá.

Ashley Seeger párterapeuta szerint a párterápiákon nem csupán az eget rengető problémákat lehet megoldani, de tény, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor kifejezetten ajánlott egy terapeuta bevonása. Seeger a következő öt helyzetben mindenképpen javasolja a párterápiát.

1. Megcsalás után

A sok harag, csalódás, szomorúság ilyenkor a terapeuta közvetítésével könnyebben feldolgozható, mert irányítottan tud beszélgetéssé szelídíteni veszekedéseket. Míg otthon egymás hibáztatásánál elakadtok, addig a terápián van esély arra, hogy túllendüljetek ezen a holtponton, és a haragot elengedve a problémára fókuszáljatok. Sőt megcsalás esetén még az egyéni terápiát is szokta javasolni a szakember, hogy a párok jobban megértsék a saját motivációikat és vágyaikat.

2. „Kiszerettem belőled”

Vissza lehet vajon szeretni a párodba? Vagy ha már kiszerettél belőle, akkor nem marad más, csak a szakítás? Seeger szerint a végleges döntés előtt mindenképp érdemes egy párterapeutához elmenni, hátha menthető még a kapcsolat. A terápián felderíthetők azok a mélyen húzódó ellentétek, mérges tüskék, amik miatt eltávolodtak egymástól a felek. Ha pedig sikerül kideríteni, milyen régóta fennálló probléma van a két fél között, már lehet a megoldáson is dolgozni.

3. Felfordul az életed

Ha baba születik, felújítjátok a házat, nyugdíjba vonul az egyikőtök, elköltöztök vagy gyászt éltek át. Ez mind olyan élethelyzet, amikor rá vagy kényszerítve, hogy újradefiniáld önmagad, ami komoly belső konfliktust és stresszt okozhat. Nyilván kihat a saját belső vívódásod a párkapcsolatra is, veszekedéssel, egymás ellen fordulással járhat. A terápián új kommunikációs technikákat mutathat egy szakember, hogy a konfliktusokat jobban tudjátok kezelni egymás között.

párterápia párkapcsolat segítség

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Nem kielégítő szexuális élet

Amikor egy házaspárnál a szexuális élet nincs rendben, az annak a jele, hogy megváltozott a kapcsolat, és újra meg kell találni az egymáshoz vezető utat. Beszélni kell arról, mire van szükséged, és együtt fel kell deríteni, hogy mi okozhatta az eltávolodást. Lehet, hogy vannak ki nem mondott neheztelések mindkét félben, és a harag apátiába fordult át az évek során, az apátia pedig elég durván kinyírja a vágyat. A terápián ezeket a mélyebben meghúzódó okokat tudjátok együtt megtalálni és megoldani.

5. Komoly betegség esetén

Amikor a párod kap egy diagnózist egy komoly betegségről, az az egész családra, párkapcsolatra is hatással lesz. Egyenlő partnerekből hirtelen gondozó és páciens lesz. Elkerülhetetlen, hogy így legyen, és vállalod is a szerepet, de ez közben generálhat benned olyan frusztrációt és ellenállást, amitől sérül a kettőtök közti intimitás.

Seeger a munkája során azt tapasztalta, hogy a párterápia még sosem ártott egy kapcsolatnak sem, és az ő praxisában még olyan sem fordult elő, hogy elváltak volna a páciensei. A terápiákon egyfajta szégyenbélyeg van, pedig nincs abban semmi rossz, ha valaki belátja, hogy egy olyan problémával áll szemben, aminek a megoldásához segítségre van szüksége. Ha a fenti esetek közül bármelyik igaz rád, nyugodt szívvel fordulj szakemberhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top