Család

Bevezeti a négynapos munkahetet egy cég, annyira bejött nekik a próbaidőszak

Kevesebb stressz, nagyobb termelékenység. Sajnos nem nálunk, hanem Új-Zélandon.

A sikeres nyolchetes próbaidőszak után négynapos munkahétre áll át egy új-zélandi cég. A Perpetual Guardian nevű, 240 embert foglakoztató alapkezelő márciusban állt át próbajelleggel a csökkentett idejű munkahétre, és abszolút sikernek nevezték a kísérletet. Mint kiderült, a kevesebb munkanap növelte a termelékenységet, és csökkentette az alkalmazottak stressz-szintjét.

A négynapos munkahét próbáját azzal a céllal vezették be, hogy az alkalmazottak több időt kapjanak a családjukra, és jobban összpontosítsanak az irodai munkára. Az Aucklandi Egyetem kutatócsoportja pedig ezalatt azt vizsgálta, hogy miként hat a rövidebb munkaidő a dolgozókra.

Andrew Barnes, a cég vezetője a New Zealand Herald című napilapnak elmondta, hogy jelentősen javult a munkatársak hozzáállása a munkához, és a dolgozók elégedettebbek is lettek a munkájukkal. Emellett 78 százalékuk vélte úgy, hogy sikerült összhangba hozni munkáját a magánéletével – ez a mutató a próbaidőszak bevezetése előtt csupán 54 százalék volt.

Jarrod Haara, az Aucklandi Egyetem professzora azt mondta, kutatásuk kimutatta, hogy a dolgozók elégedettsége a munkával és az élettel minden területen nőtt, a munkatársak jobban teljesítettek az irodában, és jobban is érezték magukat, mint a próbaidőszak előtt. Az alkalmazottak stressz-szintje hét százalékkal csökkent, munkahelyi elkötelezettségük, motivációjuk is jelentősen nőtt. Általános elégedettségük az élettel szintén nőtt öt százalékkal.

A cég vezetése most azt tanulmányozza, hogy hogyan vezessék be hosszú távon a négynapos munkahetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top