Család

Gyerekkémeket vet be a titkosszolgálat

Informátorként használják a gyerekeket terroristák, bűnbandák és drogdílerek leleplezéséhez.

Gyerekeket is alkalmaz a brit rendőrség és titkosszolgálat terroristák, különböző bűnbandák és drogdílerek leleplezését célzó műveletekben. Az eljárásokban felhasznált kiskorú kémek némelyike a 16. életévet sem töltötte be – írja a Guardian.

A gyakorlat most azért keltette fel a sajtó figyelmét, mert a brit kormány nagyobb szabadságot akart adni a hatóságoknak azzal, hogy egy hónapról négy hónapra akarták emelni az újraregisztrálások közötti időt. Ezzel az a céljuk, hogy a gyerekek négyszer olyan hosszú ideig lehessenek felülvizsgálat nélkül bevethetők, ami akkor jön kapóra, ha például a kiskorú nem tudja egy hónap alatt teljesíteni a rábízott feladatokat.

Ez ellen tiltakozik most egy brit felsőházi parlamenti bizottság: szerintük a fiatalkorúak felhasználása mentális és fizikai egészségüket is veszélyeztetheti. A problémával kapcsolatos, múlt héten bemutatott jelentésükből az is kiderül, hogy a kiskorú gyerekeket informátorként, információk begyűjtésére alkalmazzák a leggyakrabban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top