Család

A mai apák sokkal jobban törődnek a gyerekükkel, mint az elődeik

A sztereotípia szerint apa csak ül otthon a kanapén, és elhessegeti magától a gyerekeit, ám egy új tanulmányból megtudhattuk most, hogy ennek a képnek a valósághoz vajmi kevés köze van.

A Brigham Young University és a Ball State University közös kutatásában azt találták, hogy a mai apák sokkal inkább részt vesznek a gyerekeik életében, mint az elődeik. A kutatás vezetője, Kevin Shafer így nyilatkozott:

A mai apák sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel, többet gondoskodnak róluk, és jobban kimutatják a szeretetüket, mint régen. A legtöbb apa szerint egyenlő a szerepük a gyerek életében az anyáéval. Ám azért még vannak olyan apák is bőven, akik azt gondolják, hogy a fő feladatuk a fegyelmezés és a kenyérkeresés.

Az apukák gyakran küzdenek magukban azzal, hogy a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek férfiasság szempontjából, és közben engedelmeskedjenek a bennük felébredő gondoskodó ösztönnek is. A kutatók több mint 2000 apát kérdeztek meg, hogy szerintük mit jelent a férfias viselkedés az apaságban.

Az eredményből kiderült, hogy a férfias apa:

  • egy héten többször is foglalkozik a gyerekeivel, és az idősebb gyerekekről is tudja, milyen elfoglaltságaik vannak;
  • csak néha fegyelmez;
  • kimutatja a szeretetét a gyerekeknek;
  • érzelmi támogatást nyújt a nagyobb gyerekeinek is.

„Fontos, hogy a mai apukák már olyan mintát adnak a fiaiknak, amivel az új generáció még jobb apaként funkcionálhat majd” – fogalmazott Shafer.

apaság tanulmány elvárások

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

 

Hogyan kell ezt a gyakorlatban csinálni? A kutatók 4 tippet adtak az apáknak:

1. Egy apa is kimutathatja az érzelmeit, ettől csak még jobb apává válik.

2. Tanítsd a példáddal! A gyerekek lemásolják a szüleiket, ezért viselkedésben és szavakban is úgy kell cselekedni, amilyen felnőttnek szeretnénk majd látni őket.

3. Ne felejtsd el, hogy egy apa is százféleképpen lehet férfi, nem kell „kemény legényt” játszani.

4. Ne félj a gondoskodástól és támogatástól! A gyerekek számára az az ideális család, amelyben az apa is jelen van fizikailag és érzelmileg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top