nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Egyre több magyar diák hagyja ott az iskolát

Egyre több magyar diák hagyja ott az iskolát

Romlottak az eredményeink, hetedikek vagyunk az uniós listán.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a hetedik legmagasabb a korai iskolaelhagyók száma. A tavalyi évben az Unióban a diákok 10,6 százaléka hagyta ott korán az iskolát, míg Magyarországon a fiatalok 12,2 százaléka döntött úgy, hogy nem fejezi be a középiskolai tanulmányait – írja a Világgazdaság.

Ezzel Magyarország rontott öt évvel ezelőtti eredményein: míg az uniós átlag 2012 óta csökkent, addig nálunk 0,4 százalékkal nőtt a korai iskolaelhagyók száma – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A legutóbbi tanévben az Ózdi és a Záhonyi járásban a legrosszabbak az adatok: ezeken a területeken a diákoknak több mint 36 százaléka veszélyeztetett a lemorzsolódásban. Ez Ózd térségében 800, Záhony térségében pedig 304 diákot jelent.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint leginkább azok veszélyeztetettek a korai, 16 éves kor előtti iskolaelhagyásban, akiknek a tanulmányi átlageredménye a közepes teljesítmény alatti, vagy akik jelentősen rontanak korábbi eredményeiken.

Megyei bontásban Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb (átlagosan 14,16 százalék közötti) a lemorzsolódás miatt veszélyeztetett tanulók aránya a közoktatásban. A legkevésbé veszélyeztetettek Pest és Győr-Moson-Sopron megyében élnek.

Megosztás Facebookon