Család

Mostohán bánnak a terhes nőkkel az amerikai határőrök

A gyerekeket a szüleiktől elszakító, nagy botrányt kavaró rendelkezések visszavonása ellenére az amerikai határőrök és bevándorlásügyi ügynökök továbbra sem bánnak kesztyűs kézzel az elfogott bevándorlókkal.

A Buzzfeed értesülései szerint az amerikai bevándorlás-, és vámügyi ügynökség, az ICE annak ellenére nem teszi lehetővé az elfogott terhes bevándorlók számára, hogy megfelelő orvosi kezelésben részesüljenek, hogy a szervezet legutóbbi direktívája kimondja: a harmadik trimeszterben lévő várandós anyákat nem is lehetne rabosítani. Akit pedig mégis őrizetbe vesznek, azoknak biztosítani kell a megfelelő orvosi felügyelethez való hozzáférést, ha szükséges, akár úgy, hogy átszállítják őket egy olyan helyszínre, ahol ez lehetséges.

A Buzzfeed News olyan bizonyítékok birtokába jutott, amelyek azt támasztják alá, hogy az ICE egyáltalán nem foglalkozik a fentiekkel, az őrizetbe vett nők számára nem biztosítják az orvosi ellátást, még akkor sem, ha erre kifejezetten szükségük lenne, a terhes nőket pedig a hasuk körül is leláncolják, ha egyik helyszínről a másikra szállítják őket.

Az amerikai bevándorlásügyi hatóság, az ICE egyik ügynöke (Fotó: Getty Images)

A portál egy csak E-ként megnevezett nőre és négy társára hivatkozik, akik azt állítják, hogy az ICE és az amerikai határőrség, a Customs and Border Protection (CBP) ügynökei a fülük botját sem mozdították, még akkor sem, amikor az egyik nőnél nyilvánvaló vetélés történt. Emellett azonban a hatóságok emberei más jellegű orvosi segítségnyújtásra sem voltak hajlandók és legalább egy olyan eset is előfordult, amikor egy várandós nővel szemben fizikai agressziót alkalmaztak a határőrök. A nők állításait öt jogász, négy orvos és két jogvédő is megerősítette.

Az incidensek nem egy helyszínre korlátozódtak, a Buzzfeed News-nak nyilatkozó orvosok és jogászok elmondása szerint legalább hat különböző fogolytáborban fordult elő, hogy terhes nőktől megtagadták az orvosi segítségnyújtást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top