Család

Az anyák tízparancsolata, amit tényleg érdemes követni

Nincs olyan szakirodalom, ami megmondhatná, hogyan kell jó anyának lenni. De azért vannak olyan alapvető, tapasztalatból született tanácsok, amiket érdemes megfontolni.

1. Ne etesd a gyereket olyan étellel, amit nem akarsz látni, szagolni, magadon viselni vagy feltakarítani később, ha kihányja.

Igen alaposan át kell gondolni a vacsorákat, mert mindez hatványozottan igaz az éjszakai hányásokra.

2. Add rá évente egyszer, a családi ünnepen azt a ruhát, amit a rokonoktól kapott a gyerek, mert beszaladtak a látogatás előtt a boltba és megvették a legrondább darabot.

Nem fáj az senkinek, ha három órán át csúnya mintás, rossz szabású ruhában van, cserébe megkíméled magad egy rakás vitától és számonkéréstől.

3. Azt tedd, amit akarsz, ne azt, amit a gyerek mond.

Könnyű átadni az irányítást konfliktuskerülésből – mégis kinek van kedve fél órás ordítást hallgatni minden elhangzott nem után? –, de csak magaddal szúrsz ki. Inkább legyél következetes.

4. Élvezd a csendet, kivéve, ha 8 év alattiak a gyerekeid.

A kicsiknél a csend veszélyt jelent, valószínűleg épp most borítja magára az üvegasztalt a komóddal együtt, hogy aztán felgyújtsa a házat.

5. Lehetőleg hetente egyszer hagyd el a házat gyerekek nélkül.

Tudod, amikor felöltözöl, mint egy felnőtt ember, és nem a hatalmas pakolós táskával indulsz útnak, amiben a pelenkától kezdve a zsírkrétán át a póniig minden megtalálható.

gyerek anyaság tanácsok

Részlet a Modern család című sorozatból – Forrás: iMDb

6. Azt a bébiszittert válaszd, ha randizni mész a férjeddel, amelyik nem fekteti le azonnal aludni a gyerekeidet, amint kiteszitek a lábatokat a házból.

Mert abból az lesz, hogy mire hazaértek, a gyerekek már ki is aludták magukat, és boldogan ugrálnak majd az ágyatokon az éjszaka kellős közepén.

7. Ne undorodj a gyereked maradék ételétől.

Felesleges küzdelem, hiába minden diploma, sikeres karrier, a végén valószínűleg úgyis oda jutsz, hogy a gyerek maradékát ebédeled, amit már háromszor megrágott, és visszaköpött a tányérjába.

8. Akkor szelektálj a gyerekek játékai között, amikor nincsenek otthon.

Mert ha nem így teszel, akkor a gyerekek hirtelen rájönnek, hogy minden egyes törött autó és félkarú baba a kedvencük, még az is, amelyiknek a létezéséről nem is tudtak.

9. Soha ne engedd be az ajtón a csillámport.

Komolyan. Ne tedd ezt magaddal. Én szóltam.

10. Ne költs el ezreket a farsangi jelmezekre.

Amíg iskolába nem megy a gyerek, teljesen felesleges sokezer forintokat kidobni a farsangi jelmezekre. Az oviban nagyjából mindegy a gyermeknek, hogy tükörtojásnak vagy dobókockának öltözteted, tereld arra a jelmez választását, amit el tudsz készíteni otthon egyszerűen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top