Család

Nagyot változik az élet július elsejétől

Július elsejétől sok jogszabály megváltozik, emiatt drágul a fővárosi taxizás, durva bírság jár a parlagfű miatt, indul az online számlázás, és drágulnak az étel- és italautomaták, de az utazási irodákkal utazók nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Számos jogszabály változik meg július elsejével, a HVG összegyűjtötte azokat a lényeges törvénymódosításokat, amelyek leginkább befolyásolják az életünket.

Indul a vállalkozások online számlázása

Július elsejétől a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlák adatait valós időben látja az adóhatóság. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni,  a cégek számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírsággal sújthatók az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése miatt.

Drágulnak az automaták

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (afe) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát. Emiatt várhatóan érdemben drágulnak az automatás termékek, sok helyen az eddig 70-80 forintba kerülő kávét már 120 forintért mérik.

Többe kerül a taxizás

Július elsejétől drágább lesz Budapesten taxival utazni: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése értelmében.

Olcsóbb lesz a jogosítvány egyeseknek

Vasárnaptól visszatérítik a 20 évnél fiatalabbaknak a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 25 ezer forintos értékhatárig.

Milliós bírság járhat a parlagfűért

Júliustól 5 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat az az ingatlantulajdonos, aki nem kaszálja le a parlagfüvet a saját területén.

Biztonságosabb lesz az utazás az utazási irodákkal

Vasárnaptól nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei, mert két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka: elkülönítik a befizetett előlegek, részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top