Család

A Brexit újabb vesztesei a külföldi kutyák lehetnek

Aggódhatnak azok a britek, akik külföldi kutyákat fogadtak örökbe, mivel a Brexit után várhatóan szigorodnak majd a szigetország állatbeviteli szabályai.

Attól tartanak azok a brit kutyatulajdonosok, akik külföldi kutyát fogadtak örökbe, hogy Nagy-Britannia európai uniós kiválása után nem vihetik majd magukkal haza kedvenceiket. A jelenlegi, EU-s szabályozás szerint a kisállatok a tagállamok között szabadon utazhatnak, ha megfelelnek néhány előírásnak: azonosító chippel, útlevéllel és érvényes veszettség ellen oltással kell rendelkezniük.

Nagy-Britanniában az uniós szabályokban követelteken felül az utazás előtt még féregteleníteni is kell az állatokat.

Nagy kérdés, hogy a Brexit után mi lesz azokkal a kutyákkal, macskákkal, amiket a világjáró britek külföldön fogadtak örökbe.

A BBC a napokban készített riportot egy Spanyolországban élő párról, akik azon aggódnak, hogy mi lesz spanyol kutyáikkal, ha ők haza szeretnének látogatni.

„Magunkkal vihetjük őket? Senki sem tudja. Európai útlevelükben minden dokumentálva van. Mennyibe fog kerülni, ha magunkkal vihetjük őket? Mennyi ideig maradhatunk velük? Hiszen nem brit kutyák, hanem spanyolok. Vagy karanténba zárják őket? Mégsem hagyhatjuk őket a kocsiban, amíg mi hazahajózunk és majd egy hét múlva visszajövünk. Ez másoknak nem akkora probléma, de nekünk, kutyatartóknak igen, hiszen nekünk ők családtagok. Olyanok, mintha a gyerekeink nélkül utaznánk” – mondja a házaspár a BBC felvételén.

A Zoom.hu a témával kapcsolatban megkeresett több hazai állatvédő szervezetet is. Az Állatmentő Liga elnöke, Pataki Gábor reményei szerint áldásos hatása is lesz a Brexitnek a kutyakereskedelem piacán. „Magyarország a kutyaszaporítók Mekkája, komplett falvak élnek a szaporításból. Az így született kiskutyák közül pedig legtöbben Nyugat-Európában, így Nagy-Britanniában is landolnak, ahol a későbbi gazdáiknak fogalmuk sincs, honnan származnak az ebek” – mondta az elnök, aki arra számít, hogy ha szigorodnak az állatbeviteli szabályok a Brexit után, akkor kevesebb illegális kutyaszaporítóban született kiskutya kerül majd a szigetországba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top