Család

Kegyelmet kapott a halálra ítélt szudáni nő, aki megölte erőszakoskodó férjét

Tizenhat éves volt, amikor férje először megerőszakolta. Egy nap aztán úgy döntött, hogy megvédi magát.

Jelentős nemzetközi felháborodást követően egy kartúmi bíróság kedden felfüggesztette az erőszakoskodó férje meggyilkolásával vádolt 19 éves Noura Hussein halálos ítéletét, amelyet öt év szabadságvesztésre és a férj családja részére vérdíj megfizetésére módosított – mondta el Abdulla Ibrahim, a nő egyik védője a dpa német hírügynökségnek.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Noura Husseint 16 éves korában adták férjhez akarata ellenére. Miután megtagadta házastársától a szexuális együttlétet, férje három rokona segítségével lefogatta és megerőszakolta. Egy újabb kísérletnél késsel védekezett férje ellen, halálos sérüléseket okozva neki – tette hozzá az AI. Noura Husseint májusban ezért halálra ítélte egy törvényszék.

Az ügy komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. A 19 éves nő védelmére olyan nemzetközi hírességek keltek, mint Naomi Campbell fotómodell. Több mint 1,4 millióan írták alá azt az internetes petíciót, amely igazságot követelt Noura Husseinnek. A felháborodási hullámhoz az ENSZ is csatlakozott, élesen bírálva a halálos ítéletet.

Szudánban tízéves életkortól léphetnek házasságra gyermekek, ráadásul a világszervezet adatai szerint a családon belüli erőszak, beleértve a nemi erőszakot, továbbra sem számít büntetendő cselekedetnek a kelet-afrikai országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top