Család

„Nem igaz, hogy a kismamák nem kellenek a munkaerőpiacon!” – élőben kérdezhettek Patai Kriszti karrier-coachtól

Bár Magyarországon nagyon kevés a részmunkaidős állás, ettől függetlenül a kismamáknak is van esélyük arra, hogy állást találjanak. Ebben segíthet egy profi karrier-tanácsadó, aki megtanít megírni az önéletrajzodat, türelemre int, mert állást nem lehet egy pillanat alatt találni, és azt is elárulja, hogy miről és hogyan beszélj egy állásinterjún, illetve mit nem kell elmondanod. Csütörtökön délben élőben beszélgetünk Patai Krisztivel a kérdéseitek alapján.

A munkakeresés senkinek sem könnyű, legyen szó pályakezdőről, kismamáról, aki éveket hagyott ki, vagy egy 50 éves emberről. Rengeteg szempont van, amit figyelembe kell venni, mielőtt álláskeresésbe fogtok, és nagyon fontos, hogy nem szabad türelmetlennek lenni, mert az ideális munkát megtalálni 3-6 hónap alatt lehet –  legalábbis ez Patai Kriszti karrier-coach véleménye.

„Az összes állásnak pusztán az 5 százaléka részmunkaidős állás, és ebből sok eleve diákmunka. Úgy gondolom, sokkal több ilyen állásra van szükség, de azt is látni kell, hogy már sokat fejlődtünk ezen a területen. Rengeteg nyitott pozíció van a cégeknél, ezért úgy gondolom, hogy előbb-utóbb kénytelenek lesznek ennek egy részét részmunkaidősre változtatni, mert különben nem biztos, hogy találnak alkalmas embert. Az álláskeresés nem könnyű feladat, de ha valaki körültekintően lát neki, akkor valószínűleg találni fog magának munkahelyet. Fontos azt látnunk, hogy míg fizikai munkát pillanatok alatt lehet találni, szellemi munkát nehezebb. Érdemes azt is végiggondolni, hogy ki és milyen helyzetből keres munkát, hiszen kismama és kismama között is nagy különbség van. Az, aki pályakezdőként szült három gyereket, és 15 évre kiesett a munkából, nyilván kevesebb önbizalommal és kisebb esélyekkel indul, mint az a kismama, aki 30 évesen, több év munkatapasztalattal ment el szülni, és csak egy-két évet hagyott ki a baba miatt.

De azt is nagyon lényeges felmérni, hogy nem szabad általánosságban gondolkodni, mert minden eset egyedi. És persze vannak olyan anyák, akik nem részmunkaidőben akarnak dolgozni, hanem készek 8 órában visszatérni. Mindig azt szoktam javasolni, hogy legyen egy jó önéletrajzunk, ami tartalomban és külalakban egyaránt megfelelő. Szívesen segítek az elkészítésében, éppen ezért hoztam létre egy Facebook-oldalt, ahol ingyenesen adok tanácsot, és bárki kérdezhet a visszatéréssel kapcsolatban, válaszolok. Ez az én önkéntes projektem, de a tagok is folyamatosan posztolnak olyan álláslehetőségeket, amelyekbe belefutnak. Ez egy közösség, ahol a kommunikáció nagyon fontos, és az elmúlt egy év bebizonyította, hogy tudunk segíteni, és nagyon sokan fordulnak hozzánk bizalommal” – meséli a karrier-tanácsadó szakember, akinek szintén van kisgyereke, tehát pontosan tudja, miről beszél.

Patai Kriszti karrier-coach

Kriszti hangsúlyozza, hogy minden részlet fontos lehet, nyugodtan meg lehet kérdezni, hogyan öltözzön fel valaki egy állásinterjúra, miről beszéljen és miről ne. A karrier-coach szerint mentálisan éppúgy fel kell készülni egy-egy interjúra, mint szakmailag.

„Évekig egy 20 fős csapatot vezettem, majd megszületett a kisfiam, és két hónap teljesen kimaradt, csak vele foglalkoztam. Nagyon korán visszatértem napi egy-két órára dolgozni, tanácsokat adtam, de ezt a nyúlfarknyi kihagyást is éreztem: kevesebb volt az önbizalmam. Gondoljunk csak arra, hogy valaki 15 évig volt otthon a gyerekeivel, szinte esélytelennek látja a helyzetét, pedig csak fel kell készülnie a rá váró keresésre. Annak is nehéz új munkát találnia, akinek nagyon magas volt a fizetése, meg annak is, aki túlképzett, szóval senkinek sem könnyű a helyzete. Mivel az általános vélekedés az, hogy kismamákra, anyukákra nincs szükség – pedig ez téves sztereotípia –, fel kell készülni alaposan az állásinterjúra.”

Kriszti néhány tippet, trükköt is elárult nekünk, de június 28-án, csütörtökön délben az NLCafé Facebook oldalán ti is feltehetitek azokat a kérdéseket neki élőben, ami számotokra aktuális, izgalmas. A cikk alatt már most is kérdezhettek, írhattok levelet is az nlcafe@centralmediacsoport.hu e-mail címre vagy írjatok a Facebook-oldalunkon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top