Család

Jön az újabb népszámlálás, ezúttal a nevünket is megkérdezhetik

A KSH kérdőívekkel méri fel, mit szólnának hozzá az emberek, ha a 2021-es népszámláláskor már személyazonosító adatokat is kérnének tőlük.

Újabb népszámlálásra készül 2021-ben a Központi Statisztikai Hivatal. Már meg is kezdték az előkészületeket, szerdától ugyanis véleménykutatást végeznek, hogy felmérjék, mennyiben hajlandóak az emberek arra, hogy személyes adatokat is megadjanak a népszámláláson.

A legutóbbi két népszámlálás során egyedül a megkérdezettek lakcímét rögzítették, de később ezt is leválasztották a kérdőívek adatairól, most azonban személyazonosító adatokat – például a nevet – is meg kellene adni a kérdőíven. A KSH szerint ez azért lenne jó, mert a személyazonosító adatok felhasználása lehetővé tenné az állami nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok átvételét, vagyis a kérdőív rövidebb lehetne, könnyebben és gyorsabban lehetne kitölteni.

Az Európai Unióban egyébként csak Magyarországon és Szlovákiában nem szükséges semmilyen személyes azonosítót megadni a népszámlálás során. A KSH éppen ezért változtatna az eddigi adatfelvételi módszerén, a következő hetekben pedig ezért fogják felmérni, mit szólnának ehhez a megkérdezettek.

A népszámláláskor felvett adatokat a KSH a feldolgozást követően a személyazonosító adattól megfosztva tárolná, az így kapott adatok közlésére pedig továbbra is kizárólag összesített formában kerülhetne sor, a személyek beazonosíthatatlanságát garantálva.

A KSH honlapján közzétett tájékoztatójában azt írta, hogy a július 22-ig zajló véleményfelmérés két csatornán történik. A válaszadók egy részét, 6 ezer embert összeírók keresnek majd fel, további 16 ezer ember pedig önálló internetes kitöltéssel vehet részt a felmérésben. A válaszadás önkéntes és anonim, a kérdőív kitöltése 25-30 percet vesz igénybe – áll a KSH honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top