Család

Több tucat diákot rúgnának ki füvezés miatt Balatonfüreden

Az igazgatónő egyik napról a másikra adott ultimátumot a gyerekeknek, hogy keressenek maguknak másik iskolát, vagy fegyelmivel kicsapják őket. A szülők háborognak, és még a polgármester is tehetetlen az ügyben.

Az utolsó héten gyakorlatilag kirúgott több tucat diákot az igazgató a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskolából. Mindez azután történt, hogy kiderült a tanulókról: füvet szívtak – írja az Index.

Az ügy azzal indult néhány hónapja, hogy az iskolai kézilabdacsapat feléről kiderült, füveztek, egy tanár pedig feljelentést tett. Ekkor még a tanulmányaik nem voltak veszélyben, de a múlt héten 30-40 diákjánál tartott házkutatást a rendőrség, vért és vizeletmintát vettek tőlük.

Állítólag a gyerekek egy része éppen csak elmúlt 18 éves, a szülők pedig nem lehettek ott a kihallgatáson. Ezért mindenki mindent beismert. Másnap aztán Duna Katalin igazgatónő egyesével behívta az érintetteket, és közölte velük: vagy keresnek maguknak másik iskolát, vagy fegyelmi eljárással kicsapják őket.

A szülők többsége azt kifogásolja, hogy az igazgatónő a bevonásuk nélkül döntött az ügyben, így az egyik pillanatról a másikra azzal kellett szembesülniük, hogy pár nappal a nyári szünet előtt kell új iskolát keresni a gyereknek. Sokan azt is felhozták, hogy ha néhány füves cigi miatt rúgnák ki a diákokat, nem maradna középiskolás Magyarországon.

Volt olyan szülő, aki szeretett volna beszélni az igazgatónővel, de meg sem hallgatta. Nem járt nagyobb sikerrel Bóka István balatonfüredi polgármester sem, és az alpolgármester sem tudott tenni az ügyben. Igaz, mióta állami fenntartásban vannak az iskolák, az önkormányzatnak nincs ráhatása a dolgokra.

A polgármester szerint egyébként a diákok jogilag nincsenek kirúgva, mert ehhez hosszadalmas fegyelmi eljárás szükséges. A szülők szerint az igazgatónő pont a fegyelmit szerette volna megspórolni az ultimátummal, hogy a diákok maguktól távozzanak az iskolából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top