Család

Kedvező változás jöhet a cafeteriában

Átalakítaná a jelenlegi cafeteria-rendszert a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége úgy, hogy az öngondoskás és az idegenforgalmi lehetőségek kerüljenek előtérbe, illetve a kis- és középvállalkozásoknak is megérje a béren kívüli juttatást nyújtani.

Egyszerűsítené a jelenlegi cafeteria-rendszert a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, ami kuszának, szerteágazónak, adminisztráció és adókulcs szempontjából elég bonyolultnak tartja a  béren kívüli juttatások jelenlegi szisztémáját. Rolek Ferenc szövetségi elnök szerint ez gondot okoz minden felhasználónak, így a munkáltatóknak is, különösen egy kis cégnek, ahol nincs erre apparátus vagy megfelelő szoftver.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A szövetség konkrét javaslatokkal áll majd a kormány elé a cafeteria-rendszer átalakításával kapcsolatban. Szerinte ahhoz hogy a cafeteria lehetőségét minél hatékonyabban tudja biztosítani egy kis cég, két tényező kell:

  • pénzügyileg, adózási szempontból megérje
  • a szabályok egyszerűek legyenek, szoftver nélkül is üzemeltethető legyen.

Rolek Ferenc az Inforádiónak elmondta: a rendszer egyszerűsítéséhez végig kellene gondolni, hogy milyen elemei legyenek a cafeteriának. Mik azok az elemek, amelyek nem pusztán arról szólnak, hogy adóelkerülést valósít meg, hanem olyan gazdaságpolitikai prioritások vannak mögötte, mint a turizmus és a vendéglátás felfuttatása, vagy olyan társadalompolitikai célok, mint a hosszú távú öngondoskodás. Ha ezeket lehet priorizálni, és ki lehet szűrni az olyan elemeket, amelyek nem tartoznak ezekbe a körökbe, az már egyszerűsítést jelent. További egyszerűsítés pedig a felhasználási szabályokban lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top