Család

Száz év is kevés, hogy egy magyar család kijusson a mélyszegénységből

Hét generáció kell ahhoz, hogy egy mélyszegénységben élő magyar család felküzdje magát az átlagos szintre. Ennél már csak akkor lenne nehezebb dolguk, ha kasztrendszer működne Magyarországon.

Legújabb felmérésében az OECD azt vizsgálta, hány generáció kell ahhoz, hogy az adott ország tíz legszegényebb százalékába tartozó család az átlagot megközelítse. Magyarországon a felmérés szerint Indiához és Kínához hasonlóan hét generáció munkájára van szükség ahhoz, hogy egy család a szegénységből az átlagos jövedelmi szintig eljusson. A helyzet ennél csak Brazíliában és Dél-Afrikában (9-9), valamint Kolumbiában (11 generáció) rosszabb – írja a HVG a jelentés alapján.

Hét generáció munkája kell a kitöréshez – MTI Fotó: Komka Péter

Egyetlen másik ország sincs az Európai Unióban, ahol nehezebb lenne kitörni a szegénységből, mint Magyarországon.

Az EU-átlag 4,5 generáció. A kontinensen a legjobban a dánok állnak, ott ha valaki mélyszegénységben él, az unokája már felküzdheti magát az átlagos szintre. A finneknél, a norvégoknál és a svédeknél a dédunokának van esélye a kitörésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top