Család

Sokkal több magyar lány nem tanul és nem dolgozik, mint fiú

A magyar fiúknál 10 százalék alatti azok aránya, akik egyszerre hiányoztak a munkaerőpiacról és az iskolából. A lányoknál csaknem kétszer akkora az arány.

Folyamatosan csökkent az elmúlt öt évben azoknak a fiatal fiúknak az aránya Magyarországon, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak. Ezzel szemben egyre több az ilyen helyzetben lévő lány – írja a G7.

A fiúk esetében így már teljesült az uniós, 10 százalék alatti inaktív fiatalok aránya, hiszen ez 9,8 százalékra csökkent. A lányoknál viszont 18,7 százalék volt ez a mutató.

A különbség azzal magyarázható, hogy a legnagyobb munkaerőhiány azokban az ágazatokban van, ahol – akár képzetlenül is – előszeretettel alkalmaznak fiatal férfiakat. A duális képzés is a fiúknak kedvez, mert főként fiús, ipari szakmákat oktatnak.

A nemek közti különbséget a gyerekvállalás is magyarázhatná, ám a 18–24 éves korosztályra ez ma még kevésbé jellemző. Az első gyerek születésekor a magyar anyák átlagosan 29,6 évesek, a szegényebb országrészekben fiatalabban, a központi régióban később szülnek a nők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top