Család

„Alig vártam, hogy visszakapjam a gyereket. Akkor éreztem magam szabadnak”

Erika még nincs harmincéves, de már háromszor majdnem kisiklott az élete. Amikor kiemelték vér szerinti családjából, amikor várandósan börtönbe került, és amikor tőle is elvették a kisbabáját. Az SOS Gyermekfalvak kampányával az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok helyzetére hívja fel a figyelmet.

Naponta 7 fiatal kerül ki a gyermekvédelmi gondoskodásból, és kezdi meg önálló életét. Ezek a fiatalok gyakran felkészületlenül, szülői támogatás és megfelelő háttér nélkül kell, hogy boldoguljanak.

Erika is hamar bajba keveredett megfelelő védőháló nélkül. Várandós volt, amikor börtönbe került, ott szülte meg kislányát, akit 1 éves koráig nevelhetett a börtönben, majd átmenetileg az SOS Gyermekfalvak egyik nevelőszülője gondoskodott róla. Erika ma már szabadon nevelheti a gyermekét. Az SOS Gyermekfalvak utánajárt, hogy alakult az életük. 

Az SOS Gyermekfalvak most induló kétéves projektjében a gyermekvédelmi rendszert elhagyó fiatalok helyzetére hívja fel a figyelmet, és arra, hogy esetükben mennyire fontos az önálló életre való felkészítés. Az Európai Bizottság finanszírozásával, 6 ország együttműködésében megvalósuló program célja a gyermekvédelmi szakemberek képzése, hogy megfelelő szemlélettel és tudással támogassák a gyerekek önállósodását, illetve támogató közösséget építsenek ki a kikerülő fiatalok köré.

„Ezek a fiatalok gyakran felnőtt háttértámogatása nélkül lépnek ki az életbe. Nincs kit felhívniuk, ha baj van, nincs mögöttük egy szülő, aki szorult helyzetben kisegíti őket pénzzel, tanáccsal, szeretettel. Hiányzik a szociális védőhálójuk, sokszor küzdenek feldolgozatlan traumákkal, és a kikerülés után számtalan nehézséggel szembesülnek: felkészületlenül kell helytállniuk az önálló életben. Azért indítottuk el új programunkat, hogy az a 6-7 gyermek, aki naponta elhagyja a gyermekvédelmi gondoskodást, a társadalom minél sikeresebb tagjává válhasson” – mondta Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak gyermekjogi tanácsadója.

Az albérletben élő Erika és gyermeke jelenleg másik 8 emberrel osztja meg életterét, a családegyesítés után most új kihívások elé néznek.

A legnagyobb vágyam, hogy legyen egy hely, ahol ketten lehetünk, ahova hazamehetünk, hiszen világéletünkben nem voltunk még kettesben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top