Család

Kanadai béranya szült gyereket a magyar meleg párnak

Külföldön jól szabályozott a béranyaság intézménye, ráadásul Kanadában nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer. De még így sok utánajárással és tetemes kiadással járt, mire mindent elintéztek, és megfeleltek a magyar szabályoknak.

Vince és Balázs kilenc éve van együtt, hét hónapja pedig egy kanadai béranya segítségével megszületett Lili, a kislányuk. Egyikük a gyerek biológiai apja is. Három éve döntöttek úgy, hogy gyereket szeretnének, ám míg itthon a meleg pároknak lehetetlen az örökbefogadás, külföldön jól szabályozott a béranyaság – írja a Blikk.

Kanadában nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer, a béranya nem is kaphat javadalmazást. Szülővé válásuk így is 20 millió forintba került, mivel a mesterséges megtermékenyítéssel, a terhességgel és a szüléssel járó költségeket nekik kellett állniuk, és több mint 3 hónapot töltöttek Kanadában.

A magyar hivatalokkal és az egészségüggyel nem volt problémájuk, mindenki segítőkész volt, de a kinti papírokat nehezen lehetett összeegyeztetni az itthoni előírásokkal.

Kanadában nem szerepelhet az anyakönyvben sem béranya, sem a donor neve, de két férfi is lehet szülő. A magyar jogrend szerint viszont a gyereknek mindenképpen kell lennie anyjának, mégpedig az, aki világra hozta. Így végül egy igazolást kellett szerezniük, hogy a béranya szülte a kislányt. Az anyakönyvbe is Natasha neve került. Lili azonban mindkét apukája vezetéknevét viseli, ehhez Balázs és Vince a saját neve mellé felvette a másikét is.

A pár tart attól, hogy a kislánynak a későbbiekben kellemetlensége lehet abból, hogy két apukája van, de igyekeznek majd a legelfogadóbb közösséget megtalálni neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top