Család

Könnyen eladósodnak a lottónyertesek közvetlen szomszédjai

Vérszemet kapnak, és elkezdenek költekezni.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a szomszéd füve mindig zöldebbnek tűnik – pláne ha az illető jelentősen jobb anyagi helyzetben van, mint mi. Most azonban az is kiderült, hogy ez számokkal is kimutatható: egy kanadai kutatás ugyanis rávilágított, hogy az itteni lottónyertesek szomszédjai sokkal nagyobb eséllyel adósodnak el, mint azok, akiknek nem él lottónyertes a közelükben – írja a Bloomberg.

Ennek oka, hogy amikor a szomszéd látványos költekezésbe kezd, ők is megpróbálnak lépést tartani vele: feltűnő értéktárgyakat vesznek (például egy új autót), kockázatosabb üzletekbe fognak (például tőzsdéznek), valamint kölcsönöket vesznek fel. Ennek pedig gyakran csőd a vége.

A felmérés adatai szerint minél nagyobb összeget vihetett haza a nyertes, annál nagyobb eséllyel adósodnak el a szomszédságában élők. A kutatáshoz ugyanakkor csak az alacsonyabb (~200 ezer és 30 millió forint közötti) nyeremények hatását vizsgálták, az ennél többet nyerők ugyanis általában azzal kezdik új életüket, hogy elköltöznek.

A kutatásból kiderült még, hogy az irigykedő szomszédok kifejezetten feltűnéskeltő értéktárgyakat vesznek, vagyis olyat, amit a szomszéd is megláthat. Kiderült továbbá, hogy a kisebb összegeket nyerő lottósok nagy eséllyel titokban tudják tartani, hogy nyertek. Ezért is lehet, hogy a szomszédok vérszemet kapnak, hiszen nem tudnak a mellettük élők szerencséjéről, egyszerűen azt hiszik, ők csinálnak valamit rosszul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top