Család

Ezért lenne fontos, hogy a gyerekek jógázzanak az iskolában

A gyerekek stresszesebbek, mint valaha, nagy a nyomás rajtuk az iskolában, ezer elvárásnak kell megfelelniük. Ennek pedig az eredménye az, hogy szorongósak lesznek már nyolcévesen.

A megoldás pedig egyszerűbb lenne, mint gondolnánk. A Tulane University tanulmányában ugyanis azt találták, hogy ha a gyerekek az iskolában rendszeresen  jógáznának, akkor jelentősen csökkenne a szorongás. Harmadikos általános iskolásokat vizsgáltak, mert előzetes kutatások alapján ebben az életkorban kezdenek el igazán szorongani a gyerekek, már kapnak jegyeket, és egyre nagyobb bennük a megfelelési kényszer az iskola felé.

Az év elején, szeptemberben 52 gyereket vontak be a kutatásba, két csoportra osztották a résztvevőket: a kontroll csoportban lévő 32 gyerek az iskolai szociális munkás lelki tanácsadását vehette igénybe, a többi 20 gyerek pedig mindennap jógaórán vett részt.

jóga iskola kutatás

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Nyolc hétig tanulták a gyerekek a jóga alapjait, a következő két hónapban légzésgyakorlatokat és relaxációs technikákat tanultak, és minden reggel jóga ászanákkal kezdték a napot. Közben pedig a kutatók  monitorozták a gyerekek érzelmi állapotát.

Végül arra az eredményre jutottak, hogy a jógázós gyerekcsoportban sokkal alacsonyabb lett a stressz és a szorongás szintje a kísérlet alatt. Egyértelmű a következtetés: jógát minden iskolába!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top