Család

Az ilyen pasiktól inkább szaladj el jó messzire

Dina Robison párkapcsolati coach szerint már az első pillanatban érezzük, ha valami nem stimmel a partnerünk személyiségében, csak inkább úgy döntünk, hogy nem vesszük figyelembe a jeleket. Pedig sok szenvedéstől megkímélnénk magunkat, ha hallgatnánk a belső hangunkra.

Amikor elsiklunk a rossz érzéseink felett, könnyen kiköthetünk egy érzelmi bántalmazásba torkolló kapcsolatban, amiből aztán megsebzetten és összetört szívvel kerülünk ki – ha egyáltalán sikerül. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük azokat a főbb személyiségtípusokat, amelyeket inkább jobb elkerülni, ha nem akarunk megsérülni.

1. Egocentrikus

Más szóval narcisztikus. A világ felé a magabiztosság álarcát mutatja, mindig a középpontban akar lenni, és könnyen manipulálja maga körül az embereket. Rendkívül gyorsan akar haladni a kapcsolatban, nagyon hamar szerelmet vall, azt érezteti veled, hogy rajtad kívül nincs is más nő a világon. Csak óvatosan, mert a beetetés után csúnya dolgokra képes, elmarja mellőled az embereket, és átveszi az irányítást az életed felett. Csak a saját érdekeit nézi, úgyhogy inkább ne bonyolódj kapcsolatba vele.

2. Gyanúsan karizmatikus

Pontosan tudja, mit akar hallani egy nő, mert valószínűleg rengeteg tapasztalattal rendelkezik, igazi skalpgyűjtő. Nem szeret elköteleződni, számára a vadászat az élvezet, mert azt akarja érezni, hogy nem lehet neki ellenállni. Ha kapcsolatot kezdesz vele, rögtön lelép, amint meg akarnád ismerni az igazi énjét.

3. Apatikus

Az első pár randin udvarias érdeklődéssel fordul feléd, de nem igazán reagál arra, amit mesélsz neki magadról, inkább csak minden esélyt megragad, hogy saját magáról beszéljen, és lehetőleg panaszkodjon. Az természetesen mindig más hibája, hogy neki rossz sora van, szidja az exét, a főnökét, az apját, bárkit, aki eszébe jut, és akit okolni tud a saját hibáiért. Energiavámpír, inkább hagyd ki az életedből.

párkapcsolat bántalmazás jelek

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Lekicsinylő

Okos annyira, hogy nem fog szemtől szembe, egyenesen leszólni téged, de sunyi módon rombolja az önbizalmad. Viccnek álcázza a rosszindulatú kritikáit, a célja az, hogy hatalma legyen fölötted.

A következő jelekből szúrhatod ki:

  • Olyan beceneveken szólít, amik negatívan céloznak a megjelenésedre vagy értelmi képességeidre.
  • A barátaidat és a családodat szidja, vagy teljesen ignorálja.
  • Tiszteletlenül bánik veled, például ugráltat, kiszolgáltatja magát.
  • Az erejét fitogtatja, például felkap a karjaiba, amikor már mondtad neki, hogy nem szereted, ha emelget.

Ártatlan apróságoknak tűnhetnek ezek a jelek, pedig jobb figyelni rájuk, mert gyakran a manipuláció eszközei, amelyek azt a célt szolgálják, hogy elvegyék az önbizalmadat, és normalizálják az érzelmi bántalmazást.

5. Beetetős

A gaslighting egy olyan manipulációs technika, ami arra irányul, hogy kétségbe vond a saját ítélőképességedet, memóriádat és józan eszedet. Használója folyamatosan megkérdőjelezi, amit mondasz, amire emlékszel, hazudik, tagad, eltereli a beszélgetést, kifacsarja a szavaidat. Minden probléma a te hibád, és különben is túlérzékeny, sőt őrült vagy. A bántalmazó emberek kedvenc taktikája ez, mert ha az áldozat saját magában elbizonytalanodik, sokkal könnyebben irányítható. Ne akarj ilyen áldozattá válni, inkább még az elején zárd rövidre a kapcsolatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top