Család

Ezért ne csapd le a pókokat a lakásban

Sokan nem bírják a pókokat, pedig a hazai lakásokban élő fajok túlnyomó többsége nem jelent ránk fenyegetést, sőt inkább hasznosak.

Gyakran azt hisszük, hogy otthon teljesen el vagyunk zárva a természettől, pedig rengeteg élőlény jut be a lakásunka. Például a katicák, a poloskák vagy a pókok.

A pókok jól érzik magukat a zárt térben, rejtőzködő életmódot folytatnak, túlnyomó többségük pedig nem agresszív, nem jelent ránk fenyegetést. Sőt kimondottan hasznosak, mert elpusztítják a kártevőket, például a legyeket vagy a poloskákat – írja a 24.hu.

Matt Bertone, az Észak-Karolinai Állami Egyetem rovarkutatója kollégáival 50 észak-karolinai otthonban folytatott vizsgálatot, hogy megnézzék, milyen ízeltlábúak bújnak meg a háztartásokban.

A vizsgált lakások mindegyikében éltek pókok, a leggyakoribbak a törpepókfélék és az álkaszáspókfélék voltak. Ez a két csoport Magyarországon is gyakori.

Mindkét család tagjai hálót szőnek, és várják a zsákmányt. Az álkaszáspókok néha elhagyják a hálójukat, hogy más pókokra vadásszanak.

Mivel főként kártevőkkel és betegséget hordozó rovarokkal táplálkoznak, nem ajánlatos elpusztítani őket. Az embert pedig nagyon ritkán csípik meg. Ha egyáltalán nem bírod a látványukat, ahelyett, hogy lecsapnád, inkább engedd szabadon őket.

Azt azonban jó tudni, hogy egy-egy eldugott sarokban, a szekrény hátulján úgyis marad néhány, amely elbújt előled.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top