Család

Tananyag lehet a szoptatásból

Már az iskolában elkezdenék arra nevelni a gyerekeket, hogy a szoptatás jótékony hatásokkal járul hozzá a baba egészségéhez.

Az UNICEF nemrég nyilvánosságra hozta, melyik ország hol helyezkedik el a világ legalacsonyabb és legmagasabb szoptatási rátáit mutató listákon. Kiderült, hogy a legkevesebbet Írországban szoptatnak a nők, a legtöbbet pedig Srí Lankán.

szoptatás, baba, anyatej

Az Egyesült Királyság az öt legkevesebbet szoptató ország között van (Franciaország, az USA, és Spanyolország mellett), ezért merült fel a gondolat, hogy már az iskolákban elkezdjék arra nevelni a gyerekeket, hogy a szoptatás szükséges és előnyös a születést követő első 6 hónapban. Immunerősítő hatása mellett az anyatej csökkenti a cukorbetegségre és az érszűkületre való hajlamot is, ezért lenne fontos, hogy ne zárkózzanak el tőle a nők.

Bár a nők egy részénél fizikai akadályok állnak a szoptatás útjába, a kutatók szerint a szoptatást – különösen a nyilvános szoptatást – övező tabuk is indokolhatják, hogy sok nő miért nem vállalkozik rá, vagy miért hagyja abba idő előtt. 

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top