Család

Elfelejtve, magányosan halt meg Magyari Béla űrhajós

Utolsó éveit mellőzöttként, magányosan és betegen töltötte a napokban elhunyt űrhajós, Magyari Béla.

Nem tudott szabadulni a mellőzöttség gondolatától élete utolsó éveiben Magyari Béla űrhajós, aki Farkas Bertalan helyett mehetett volna a világűrbe, ha Farkas valamiért nem tudott volna. Magyarit nem is az zavarta, hogy sosem járt a kozmoszban, hanem hogy itthon teljesen elfelejtették.

Legutolsó interjúinak egyikében, amit 2009-ben adott a Magyar Nemzetnek, elmondta, leginkább az fáj neki, hogy a rendszerváltás után valahogy elfelejtették: hiába volt doktori címe, kitették kutatói állásából, vadászrepülőre pedig szívizomgyulladása miatt nem ülhetett többet. Ötvenegy évesen nyugdíjba küldték, ami teljesen kirántotta a talajt az űrhajós lába alól.

Vlagyimir Dzsanyibekov (balra) és Magyari Béla (jobbra). Fotó: Soós Lajos, MTI

Ennek ellenére szeretett a régi dolgokról beszélgetni ismerőseivel, szomszédjaival, aztán az évek múlásával egyre inkább bezárkózott. „Az utóbbi egy hónapban már nagyon rossz állapotban volt Béla, pedig korábban sokat be­szélt. Szeretett mesélni azokról az időkről, és rengeteg fényképet, emléket tartott a házban. Az utóbbi időben viszont már menni is alig bírt”mondta a Borsnak a postás, aki a leveleket kézbesítette Magyariéknak Budapest szélén fekvő otthonukba.

A kétszintes családi házat még Magyari Béla életében elkezdték árulni, a postás szerint az űrhajós halála előtt pár nappal sikerült is eladni az ingatlant, a házban lévő tárgyak nagy részét is kipakolták már.

A szomszédok azt is tudni vélik, hogy miért Farkas Bertalan volt az, aki végül kijuthatott a világűrbe. Berecz József, Magyari barátja szerint egy rokoni szálon múlt az egész. „Az döntött, hogy a szovjet űrhajós, Valerij Kubaszov nagybátyja volt a kilövőállomás vezetője. Kubaszov párja pedig Farkas volt, cseréről szó sem lehetett. Ők utaztak, Béla és társa maradt a tartalék” – mondta József a Borsnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top