Család

Gyereke eltanácsolásával fenyegették meg az apát, aki kritikus posztot írt az iskoláról

Az écsi általános iskolában tartott nyílt napon elromlott az egyik osztályteremben lévő radiátor, amiről az egyik elsős diák apukája kritikus hangvételű posztot írt a Facebookra. Másnap az iskola igazgatója azzal hívta fel a szülőt, hogy vagy leveszi a posztot, vagy kereshet új iskolát a gyerekének.

Nyílt napot tartottak április közepén az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ilyenkor a szülők is beülhetnek egy-egy tanórára, ekkor adta meg magát az elsősök osztályteremében lévő radiátorok egyike. Először csak spriccelt, majd amikor megpróbálták megjavítani, ömleni kezdett a víz, a fűtőtest egy része pedig kiszakadt a falból.

„Akkor szakadt ki a szelep, mikor próbálták forgatni, elzárni, de hiába, minden elázott. Nem túlzás, a feleségemnek haza kellett jönnie átöltözni, de elázott a gyerekek cucca is. De szerintem az alapvető kérdés az, hogy ha ez fűtési időszakban, télen történik, akkor a 70 fokos víz spriccelt volna szét” – mesélte egy apuka a HVG-nek, aki a történek után megírta az esetet Facebook-oldalán.

A neve elhallgatását kérő szülő a lapnak elmondta, hogy a posztban nem vádolt senkit, csak feltette azt a kérdést, hogy „egy közintézményben, ahol gyerekek vannak, miért nem járnak el nagyobb gondossággal?”  

Másnap csörgött az apa telefonja, az iskola igazgatója utasító hangnemben közölte vele, hogy távolítsa el a kiírást, és amúgy hogy képzelte ezt a szülő. „Mondtam neki, hogy ez egy közintézmény, közpénzből tartják fenn, ami ott történik, ráadásul a gyerekekkel kapcsolatos, az közügy.”

Ezután szó szót követett végül az iskola igazgatója azt mondta az édesapának, hogy „akkor keressen más iskolát a gyereknek”. Az apa kontrázott, hogy akkor majd máshová fognak járni a gyerekek, s ezzel bontották a vonalat.

Végül aztán eltávolította a kritikus bejegyzést az elsős gyerek apukája, de továbbra is úgy gondolja, hogy egy másokra is tartozó kérdésben nyilvánított véleményt.

Győri Tankerületi Központ mint az iskola fenntartója megerősítette a radiátoros történetet a HVG-nek. Blazovicsné Varga Marianna tankerületi igazgató szerint nyílt tanítási napot szervezett az intézmény, és közben az egyik tanteremben „egy radiátorszelep megsérült, és emiatt a víz csöpögni, majd folyni kezdett”. Az igazgató úgy tudja, a karbantartó azonnal intézkedett, és elhárította a hibát, a javítás és a takarítás mindössze 5-10 percet vett igénybe.

Szerinte az is rendben van, hogy az iskolaigazgató felhívja telefonon a kritikával élő szülőt a Facebook-bejegyzése miatt.  „Az intézményvezető felel az irányítása alá tartozó intézmény jó hírnevéért is, ezért elvárható, hogy a tőle telhető alapos gonddal kövesse nyomon az intézményről megjelenő híreket a hagyományos, az online és a közösségi médiában egyaránt” – mondta a tankerületi igazgató.

Miután a tankerületi központ tájékoztatást kért a konkrét esetről, az iskolaigazgató azt közölte, hogy mindössze arra kérte az édesapát az iskola „jó hírnevének megőrzése érdekében, hogy úgy adjon hírt az eseményről, ahogy az valóban megtörtént” . Vagyis arra utaltak, a számonkérés oka az volt, hogy az édesapa szerintük valótlanul mesélte el a netes nyilvánosságnak a velük történteket – írja a HVG.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top