Család

Húsz éve Németországban él, és 1000 eurót kap havonta Oszama Bin Laden volt testőre

Több mint húsz éve Németországban él, és havonta ezer euró segélyt kap egy tunéziai férfi, aki állítólag Oszama Bin Laden testőre is volt.

Egy tunéziai férfi, aki egyszer még Oszama Bin Laden testőre is volt, már 1997 óta él Németországban, ahol 1168 eurós segélyt kap a német államtól. Ezt a bevándorlásellenes Alternatív Németországért (AfD) párt kérésére árulta el a kormányzat, miután a párt a csak Semi A. néven ismert férfiről tett fel kérdést.

A német újságok személyiségi jogokra hivatkozva nem közölték a teljes nevét a férfinak, aki bizonyítottan dzsihadista kapcsolatokkal rendelkezik. Korábban azért függesztették fel kitoloncolását Tunéziába, mert félő volt, hogy hazájába visszatérve kínzás várna rá.

Oszama Bin Laden – forrás: MTI/EPA/ODNI

A BBC megemlíti, hogy Bin Laden vezette korábban az al-Kaida nevű dzsihadista terrorszervezetet, ő hagyta jóvá a 2001. szeptember 11-i terrortámadást, amelyben öngyilkos pilóták repültek bele a World Trade Center két épületébe, több ezer ember halálát okozva. Bin Ladent végül amerikai katonák ölték meg 2011-ben.

A 9/11-es terrortámadást elkövető pilóták közül legalább három tagja volt egy hamburgi al-Kaida-sejtnek. A 2005-ös bírósági tárgyalás tanúvallomásai szerint Sami A. 2000-ben több hónapig szolgált Bin Laden testőreként Afganisztánban. Bár ezt Sami A. tagadja, a düsseldorfi bírák mégis hitelt adtak a tanúk szavának. Ezután vizsgálták Sami A. állítólagos terrorista kapcsolatait, de végül nem indítottak ellene eljárást.

Sami A. jelenleg Bochum városában él német feleségével és négy gyerekével. 1999-ben az ideiglenes tartózkodási engedély megszerzése után technológiai képzéseket tartott, majd 2005-ben Bochumba költözött.

2007-ben menedékjogot kért, de azt elutasították, mert a hatóság már biztonsági kockázatot látott a férfiban. Azóta naponta kell jelentkeznie a helyi rendőrőrsön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top