Család

Ezért lenne jó, ha Magyarországon is bevezetnék az apakvótát

A keresetkiesés miatt Magyarországon csak elvétve van rá példa, hogy az apa maradjon otthon a gyerekkel. Pedig ha az apáknak is lenne gyermekgondozási szabadságuk, az több szempontból is előnyös lenne.

A skandináv családtámogatási rendszer leginkább abban tér el több európai ország megoldásától, hogy náluk létezik a kifejezetten az apák számára elkülönített szabadság.

Így a családoknak a gyerek születése után egy évig járó gyerekgondozási szabadságból 10 hét csak az apáké. Ráadásul ennél akár hosszabb is lehet az apás időszak, ugyanis az ellátásnak van egy olyan szakasza is, amelyet az anya és az apa szabadon eloszthat egymás között – írja az Abcúg.

Az apakvóta az alábbiak miatt igazán előremutató:

A többi között ezeket az előnyöket emelte ki az a kutatás, amely A skandináv családtámogatási modell jó gyakorlatainak feltérképezése címmel a magyar családpolitikai döntéshozóknak fogalmazott meg ajánlásokat. A tanulmányt egy nemzetközi projekt keretében, az Ampók Alapítvány felkérésére Füstös Mónika és Sáfrány Réka kutatók készítették.

A norvég, illetve skandináv gyakorlattól gyökeresen eltérő a magyar családtámogatási szemlélet. A különböző gyermekgondozási juttatások három évig járnak ugyan, ám a berögzült társadalmi szerepek, valamint a nemek közti bérszakadék miatt zömmel az anyák használják ki.

Az apakvóta az apa és a gyerek közötti kapcsolatot is erősíti

Igaz, 1982 óta az apák is elmehetnek gyesre Magyarországon. A kutatók szerint azonban ez nem sokat ér, ha nincsenek olyan ösztönzők, amelyek a gyerekgondozási és háztartási feladatok megosztására ösztönöznék a szülőket, a munkaadók számára pedig könnyebbé tennék a gyerekük gondozásában részt vevő apák foglalkoztatását.

Most az a legelterjedtebb forgatókönyv Magyarországon, hogy a keresetkiesés miatt az apák nem vállalják fel, hogy otthon maradjanak a gyerekkel. Legfeljebb egy szűk, jómódú, értelmiségi rétegnél van rá példa.

Az apakvóta hazai bevezetése sem közelítené egy csapásra az apák szerepvállalását az anyákéhoz. Idővel viszont elterjedtebbé és elfogadottabbá tenné a társadalomban, hogy az apa is otthon marad a gyerekkel, az anya pedig visszamehet dolgozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top