Család

A férfiak egyre több házimunkát végeznek, de messze még az egyenlőség

A legtöbb párkapcsolatban felüti a fejét a házimunkák körüli vita, amiből általában a nő jön ki győztesen. Pedig a férfiak is egyre több házimunkát végeznek egy új kutatás szerint.

A Council of Contemporary Families kutatói két tanulmányt is megjelentettek a házimunkáról, mindkettőből az derül ki, hogy elég jól haladunk az egyenrangú kapcsolatok felé. Már ami a mosogatást és a porszívózást illeti.

Az első tanulmányban azt nézték, hogy a nők hogyan vélekednek a hagyományos szerepekről és mit gondolnak arról, ha egy nő dolgozik ahelyett, hogy otthon őrizné a gyerekeket és vezetné a háztartást. Az eredményben azt állapították meg, hogy a 2000-es évek óta nagy változások történtek a nemek közti egyenrangúság terén, aminek hatása megfigyelhető a családok dinamikáján és a férfiak házimunkázós kedvén.

házimunka férfiak kutatás

A második tanulmány kifejezetten a házimunkára koncentrált, hogy milyen nemi sztereotípiák alapján végezzük a különböző feladatokat otthon. Kiderült, hogy a férfiak az 1965-ös felméréshez képest (akkor hetente 2 órát házimunkáztak a pasik) például sokkal többet mosogatnak. Ám az a szomorú hírünk van, hogy viszont 1995-höz képest, amikor heti 4 óra házimunkát végeztek a férfiak, nincs változás.

Az is kiderült a tanulmányból, hogy a férjezett nők sokkal kevesebb házimunkát végeznek (heti 14,2 órát) az 1965-ös háziasszony társaikhoz képest (heti 30,4 óra). Ez azonban nem annyira a férfiaknak, mint inkább a technika fejlődésének köszönhető, hiszen a gépeinkkel gyorsabban tudjuk ugyanazt a feladatot elvégezni, mint a hatvanas években. De azért értékeljük, hogy heti 2 órával többet házimunkáznak a pasik, mint az őseik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top