Család

Mégsem káros a sok telefonozás a tiniknél a tudósok szerint

Eddig mindenhol azt olvastuk, hogy a túl sok telefonozástól a tinik boldogtalanok, depressziósak és izoláltak lesznek. Erre most kiderül, hogy azért ez így nem egészen igaz.

Egy új kutatás szerint nem kell annyira félteni a mai tinédzsereket az okostelefonoktól és számítógépektől. A Psychological Science újságban publikált angol tanulmányban nézték meg a digitális függőségre utaló jeleket a tiniknél és azt találták, hogy nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a képernyőhasználat közvetlenül hatással lenne az általános közérzetükre.

A kutatás vezetője, Andrew Przybylski szerint a jelenlegi szakirodalomban erről a témáról inkább sarkos vélemények olvashatók, nem pedig igazi bizonyítékok arra nézve, hogy milyen összefüggés van az okostelefonok, számítógépek használata és a boldogság között. Przybylski azt is elmondta, hogy túlságosan szigorúak a képernyőidőt korlátozó javaslatok, aminek az az eredménye, hogy sokkal többet akarják használni a tinik ezeket az eszközöket, mint amennyit belső indíttatásból kézbe vennék.

tini okostelefon számítógép kutatás

Persze ez nem azt jelenti, hogy az lenne a megoldás, ha mostantól 0-24-ben a gyerek kezében lehetne a telefon. A kutatásban meghatározták az arany középutat, ami nem túl sok és nem túl kevés, és ami még nem megy a tinik lelki egészségének a kárára: 1 óra 40 perc videójáték, 1 óra 57 perc telefonozás, 3 óra 41 perc videónézés és 4 óra 17 perc számítógépezés. Legalábbis a statisztikai elemzések alapján ennyi lenne az, ami nincs káros hatással a tinikre.

A kutatás vezetője szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy mennyi időt töltenek a gyerekeink a számítógép előtt vagy a telefonjukat nyomkodva, hanem az, hogy milyen kapcsolataik vannak a neten. Az online bántalmazás, szexuális ragadozók, veszélyes politikai eszmék azok, amiktől védeni kell őket. Tehát nem a képernyő előtt töltött idő mennyiségét, hanem a minőségét kell a szülőknek sokkal komolyabban ellenőrizni a tinik lelkivilága érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top