Család

Így előzd meg, hogy elhízzon a gyerek

A gyerekkori elhízást leggyakrabban annak a számlájára írják, hogy túl sok gyorsételt esznek a gyerekek, és keveset mozognak hozzá. Pedig van érzelmi oldala is az elhízásnak.

Amellett, hogy mit eszik a gyerek, sokat számít az is, hogy a szülőnek milyen az ételhez való viszonya. Dr. Marian Tonofsky-Kraff kutatóorvos szerint az érzelmi evést könnyen eltanulják a gyerekek, ezért, ha meg akarjuk előzni a gyerekkori elhízást, akkor saját magunkon kell kezdeni a változtatást, nem csak a gyereknek kitalálni diétás étrendet.

Mindig arra bátorítom a szülőket, hogy ne használják az ételt jutalmazásra. Más motivációt találjanak a gyerekeknek. Meg lehet nyugtatni őket szavakkal, öleléssel, sokkal jobb stratégiák léteznek, mint az étel – főleg az édességek. Inkább a gyerek-szülő közti kommunikációt kell fejleszteni, hogy ne csokival vigasztalják a gyereket.

A szakértő szerint szülőként arra érdemes törekednünk, hogy minél előbb megtanítsuk a gyerekeknek, hogyan fejezzék ki a rossz érzéseiket szavakkal. Mellette pedig figyeljünk rá, hogy mikor fordulnak a gyerekek az étel felé érzelmi alapon.

gyerek elhízás szakértő

Ha azt vesszük észre, hogy önnyugtatásra használják az ételt, akkor cselekedjünk, és tanítsunk nekik alternatív megoldásokat. Például vigyük le őket szaladgálni, mert az jobban oldja a belső feszültséget, mint az ételek.

A megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, mert ha már elhízott a gyermek, nagyon nehéz leadnia a túlsúlyt. Úgyhogy ha észreveszi a szülő, hogy a gyereke elkezdett hízni, akkor rögtön reagáljon, ne várja meg, míg súlyosabbá válik a helyzet.

Dr. Tonofsky azt is hangsúlyozta, hogy a legnagyobb probléma az elhízott gyerekek esetében általában az előttük álló szülői minta. A legtöbb esetben mindkét szülőnek szüksége van változtatásra, életmódváltásra, ha azt akarják, hogy a gyereküknek ne legyenek súlyproblémái. Ne arra koncentráljunk tehát, hogyan tudjuk megreformálni a gyerek étkezését, hanem kezdjünk el mi szülők egészségesen enni és többet mozogni, mert ezzel mutathatjuk meg a gyereknek a helyes utat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top