Család

Ez jellemző az alkoholista szülők gyerekeire

Az alkoholisták gyerekei tudják, hogy anya vagy apa iszik, észreveszik, mi zajlik körülöttük, és ez az egész felnőttkorukra, személyiségükre, jövőjükre is hatással van.

Nagyobb hatással van rád felnőtt korodban, ha alkoholista szülő mellett nőttél fel, mint gondolnád. Például a következő hét jellemző valószínűleg igaz rád.

1. Alacsony az önbecsülésed

Önmagad legnagyobb kritikusa vagy, és nagy szükséged van arra, hogy mások szeressenek és elfogadjanak.

2. Bűntudatod van

Azt gondolod, nem érdemled meg, hogy jól bánj saját magaddal, mert az azt jelentené, hogy önző vagy. És ha valaki boldogtalan a környezetedben, rögtön azon gondolkodsz, hogy ez valahogy biztos a te hibád.

3. Gyakran teszel „muszájból” dolgokat

Mert mindenkit boldoggá akarsz tenni, nem mondhatsz nemet senkinek, mert akkor rossz embernek érzed magad. Úgy érzed, nincs más választásod, mindegy, hogy meg akarsz tenni valamit vagy sem, nem hagyhatsz cserben senkit.

alkoholista szülők gyerekei

4. Azon tűnődsz, milyen a normális párkapcsolat

Érzed, hogy valami nem stimmel, ám sosem láttál egészséges párkapcsolati példát magad előtt az alkoholista szülő miatt, ezért nehezen szúrod ki a jeleket a saját kapcsolatodban, ha gond van.

5. Gyűlölöd a veszekedést

Igyekszel minden konfliktust elkerülni, még akkor is, ha emiatt hazudnod kell a saját érzelmeidről. Később pedig mérges vagy saját magadra, amiért nem álltál ki magadért.

6. Sokáig beleragadsz egy rossz kapcsolatba

Gyerekkorodban hozzászoktál, hogy a szeretet érzelmi vagy fizikai bántalmazás formájában érkezik az alkoholista szülő felől, ezért könnyen elfogadod felnőttként is azt a helyzetet, ha rosszul érzed magad a párkapcsolatban. Azt hiszed, minden rajtad múlik, és minden a te hibád, a végtelenségig próbálod megváltoztatni magad, hogy jobbá tedd a kapcsolatot.

7. Boldogtalan vagy

Nem érzed jól magad a bőrödben, de nem látod, hogyan tudnál változtatni az életeden. Ha mégis szembetalálod magad egy lehetőséggel, akkor rögtön kifogásokat keresel, hogy neked az miért nem menne.

Ha mindez igaz rád, akkor sem reménytelen a helyzet, ne dugd homokba a fejed, inkább egy jó terapeuta segítségével dolgozd fel a gyerekkori traumákat. Nincs semmi baj veled, csak kell egy kis munka hozzá, hogy levetkőzd magadról a gyerekként beléd égett mintákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top