nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Ezért nem jó, ha hagyod veszekedni a gyerekeidet

Ezért nem jó, ha hagyod veszekedni a gyerekeidet

A köztudatban az él, hogy hagyni kell a testvéreket, hadd veszekedjenek, és amíg nem fajul tettlegességig a dolog, nem szabad beleavatkozni. Egy kutatás azonban most ennek az ellenkezőjét állítja.
Avatar
K.G.
f Ajánlom

A Warwick’s Department of Pshychology új tanulmányából az derült ki, hogy a testvérek veszekedését is úgy kell kezelni, mintha a játszótéren bántaná egy idegen gyerek a miénket, mert hosszú távon komoly lelki traumát is okozhat, ha állandó feszültség van a két testvér között. Egymás zaklatását otthon még komolyabban kell venni, mint az iskolában vagy más közösségekben.

A tanulmányból megtudhatjuk, hogy a testvérek közötti háborúkban is mindig van egy zaklató és egy áldozat, és hogy ha sokáig fennáll ez az állapot, mindkettőnek a lelkében károkat okozhatnak a veszekedések.

testvérek veszekedés kutatás

3600 gyereket vizsgáltak a kutatásban, 12–28 év közöttieket, és azt találták, hogy megnő a mentális problémák kialakulásának esélye azoknál a gyerekeknél, akik otthon egy zaklató testvér áldozataivá válnak. Ha mellette még az iskolában is zaklatják őket, akkor négyszeresére nő ez az esély. Az pedig mentális problémák jele lehet, ha egy gyerek zaklatóként lép fel a testvérével szemben.

Persze azért nem arról van szó, hogy ha összevesznek az utolsó szelet sütin a gyerekek, máris rémeket kellene látni, hanem arról, amikor észrevesszük, hogy az egyik testvér rendszeresen piszkálja a másikat. A megoldás a kutatók szerint az, ha minden gyerekünk érzelmeit komolyan vesszük, és arra koncentrálunk, hogy megkönnyítsük számukra az együttélést.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon