nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Saját fiát rabolta el Szombathelyről a francia apa

Saját fiát rabolta el Szombathelyről a francia apa

Strasbourg nem állapított meg jogsértést a fiát Szombathelyről elrabló francia férfi által indított ügyben.
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Nem állapított meg jogsértést a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden abban az ügyben, amelyet a fiát nagyjából két évvel ezelőtt Szombathelyről elrabló francia Patrick Royer indított Magyarország ellen, amiért a hatóságok korábban az anyának ítélték a gyereket.

Az ügy előzménye, hogy a Franciaországban született kisfiút anyja pár hónapos korában – egy francia bíróság szerint törvénytelenül – Szombathelyre vitte magával 2014 januárjában.

A francia bíróság az apának ítélte a gyereket, láthatási jogot adva az anyának, az ügyben ezzel párhuzamosan eljáró magyar törvényszék azonban arra jutott, hogy a visszaköltöztetés egy ismeretlen helyre komoly megrázkódtatást jelentene a kétéves fiúnak.

A felperes azzal a panasszal fordult az EJEB-hez, hogy az illetékes magyar bíróság nem a gyerek, hanem az anya érdekeit tartotta szem előtt, amikor elutasította a fiú visszaszállíttatását Franciaországba.

Keddi elsőfokú ítéletében a törvényszék ugyanakkor kimondta, hogy a hatóságok nem sértették meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogról szóló cikkét.

Az ügy azzal került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy Patrick Royer 2015 decemberében Szombathelyen bántalmazta gyereke anyját, majd a fiával külföldre távozott. Ezt követően a gyereket a magyar után a francia bíróság is az anyának ítélte, aki visszahozta őt magával Magyarországra.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Európai Emberi Jogi Egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

Megosztás Facebookon