Család

Új kötelező védőoltást vezetnek be Magyarországon

Döntött a kormány, a jövőben kötelező lesz a gyerekeket bárányhimlő ellen is beoltatni. Az infektológus szerint tévhit, hogy jobb átesni gyerekkorban a betegségen.

Kötelező lesz Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltás – jelentette be Lázár János a Kormányinfón. Az oltást 15 és 18 hónapos korban fogják beadni.

Vannak azonban olyanok, akik szerint jobb átesni gyerekkorban a bárányhimlőn. Mészner Zsófia gyermekinfektológus az Inforádióban oszlatta el a tévhitet. Mint mondta: félreértés, hogy a bárányhimlő elleni oltás idővel veszít a hatékonyságából, és felnőtt korban súlyosabb a betegség. Hozzátette, hogy nagyon sok tragédiát és rettenetes lefolyású bárányhimlőt látott már, ezért is hasznos a védőoltás.

Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét, az évi megbetegedések száma 28.800 és 52.600 között változott 1998 és 2016 között.

Világszerte a bárányhimlős betegek 90 százaléka 15 évesnél fiatalabb, döntő többségük 5 év alatti gyerek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top