Család

Így élheti túl a házasságod a megcsalást a pszichológus szerint

A harvardi pszichológus szerint nincs reménytelen helyzet, meg lehet menteni egy kapcsolatot még megcsalás esetén is.

Susan Heitler pszichológus és házassági tanácsadó szerint nincs ok az elkeseredésre, kicsit munkás lesz, de még megmenthető a kapcsolat, ha megcsalt a párod. Csak tenni kell érte, hogy visszaépítsétek a bizalmat, és újra egységet alkossatok. Leírta a legfontosabb tanácsokat, hogy mit tehetsz megcsalás esetén.

1. Legyél hálás

Mindegy, mi történt a házasságodban, a hála új alapokat teremthet. Jelenleg elárulva érzed magad, ami kétségbeesésbe taszít, védd ki azzal, hogy átgondolod, mi az, amit pozitívan értékelhetsz a párodban. Pár perc hála elég ahhoz, hogy érezd magadban a megkönnyebbülést.

2. Nézz szembe az érzelmeiddel

Amikor megbántanak, hajlamosak vagyunk másokat hibáztatni, elszaladni, harcolni, ítélkezni vagy magyarázkodni. Ha meg tudsz állni egy pillanatra és teljesen át tudod érezni, mennyire fáj a szíved, meglepődsz, milyen gyorsan megváltoznak az érzelmeid pozitív irányba.

3. Fogalmazd meg a célodat

Ha ahelyett, hogy körbejárod folyton a problémát, elkezdesz azon gondolkodni, mi lenne a megoldás, mit akarsz elérni, hamarabb ki tudtok jönni a gödörből.

4. Koncentrálj az érzelmi intimitásra

A megcsalás szinte sosem csak a szexről szól. Sokkal inkább a sérült intimitásról, illetve arról, hogy nem találkoznak a szükségleteitek. Ahhoz, hogy túlélje a kapcsolat a hűtlenséget, meg kell tanulnotok, hogyan kerülhettek közelebb egymáshoz érzelmileg. Úgy lehet ezt elérni, hogy több időt töltötök együtt, kommunikáltok, és megosztjátok egymással az életetek apró mozzanatait.

megcsalás házasság pszichológus

Részlet A viszony című sorozatból

5. Ne a múlton rágódj

Emlékezz arra, miért szerettél a másikba, miért házasodtatok össze, aztán gondolj arra, milyen jövőt akartok magatoknak. Menj előre gondolatban egészen a nyugdíjas évekig, amikor az unokákkal játszotok. Mit fogtok csinálni együtt öregkorotokban? Képzeld magad elé ezt a képet mindig, amikor elöntenek a rossz érzések.

6. Kérdezz meg mindent, amit tudni szeretnél

Ne félj a témától, ha valamit tudni szeretnél a megcsalásról, annak körülményeiről, kérdezd meg a párodtól. Ne maradjon benned semmi, ami köré a képzeleted szörnyű képeket tudna generálni. Milyen régóta tart a viszony? Lefeküdtek egymással? Mennyi pénzt költött el rá? Van esély rá, hogy teherbe ejtette? Ami eszedbe jut, csak kérdezd meg.

7. De ne kérdezz rá olyanra, amiről jobb, ha nem tudsz

Jobb, ha nem tudsz róla, milyen pózban csinálták, vagy hogy a szeretőnek jobb-e a feneke, mint a tied. Koncentrálj a kapcsolatotokat érintő kérdésekre, és kerüld el azokat, amik csak a szerető személyéről szólnak.

8. Ne hozz hirtelen végleges döntést

Lehet, hogy mérgedben kiraknád a szűrét legszívesebben, de inkább várd meg az ilyen nagy döntéssel azt, amíg kitisztul a fejed. Indulatból ne dönts.

9. Építsd újra a bizalmat

A legegyszerűbb módja a bizalom újraépítésének, ha megállapodtok abban, hogy mostantól azt mondjátok, amit tényleg éreztek, és azt teszitek, amit mondtok. Ha azt mondod, szereted a másikat, akkor ezt a tetteiddel támaszd alá. Ha a hűtlen fél azt mondja, szeretné helyrehozni a házasságotokat, akkor szakítson meg minden kapcsolatot a szeretőjével. Nincs annál rosszabb, mint amikor rájössz, hogy a társad nem őszinte veled.

10. Lépj ki a tagadásból

A hűtlen fél általában rá van kényszerítve, hogy nyíltan és őszintén bevallja, milyen hibákat követett el. A másik félnek is ezt kell tennie, kibújni a hibáztatás mögül és együttműködni a másikkal az őszinteségben. Döntsd el, hogy mit szeretnél: megtenni mindent azért, hogy együtt maradjatok vagy inkább áldozat szeretnél lenni, aki nem akar szembenézni a saját hibáival. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy újraépüljön a bizalom köztetek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top