Család

Terápiás kutya segíti a gyászolókat

Terápiás kutya segít a gyász elviselésében és feldolgozásában.

Basil, a terápiás beagle a gyászolóknak segít legnehezebb napjaikon átjutni. Az állat temetési terápiás kutyaként dolgozik a Clive Pugh Temetkezési Igazgatóságnál Shrewsburyben. Ő az, aki bevezeti a gyászoló családot, amikor megérkeznek a temetkezés részleteinek megvitatására. Van, aki kifejezetten örül az állat jelenlétének, szívesen marad a közelében.

Az ötlet természetesen nem csak az aranyos kutya látványára épül. A terápiás állatok bizonyítottan előnyösek ezekben a fájdalmas helyzetekben, mert csökkentik a vérnyomást, a stresszt és elősegítik a szerotonin és az oxitocin felszabadulását.

Forrás: Richard Dawson/Bav Media

„A beagle szerető, gondoskodó kutya, Basil ráadásul szereti a figyelmet, így ideális számára ez a munka. Azt vettük észre, hogy a gyerekek különösen szeretik őt” – mondta el az intézmény egyik dolgozója.

„Nyilván senki sem szeret temetőbe menni. Ez az utolsó dolog, amit az emberek valaha is csinálni akarnak önszántukból. Basil viszont ösztönös nyugalmat áraszt, oldja a gyászból eredő mérhetetlen fájdalmat és feszültséget, de mindezt nem tolakodó módon. Ha elvesztetted egy közeli hozzátartozódat, néha úgy tűnik, mintha semmi sem tudna jobb kedvre deríteni. Amíg melléd nem szegődik egy terápiás kutya. Reméljük, Basil mosolyt tud csalni a gyászolók arcára, legalább egy pillanatra. Nem old meg mindent, de  talán egy kicsit megkönnyíti a feldolgozás terhét.”

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top