Család

Ha veszekszel a pároddal, sokkal tovább maradtok együtt

Ebben a világban már mindenre van kutatás, felmérés, tanulmány, miért pont a veszekedés maradna ki a szórásból?

Jó hírünk van mindenkinek, aki olyan párkapcsolatban él, amelyben bizony előfordul néha egy-két veszekedés: azt találták egy felmérésben, hogy tízszer nagyobb eséllyel maradnak együtt a veszekedős párok, mint a csendesek.

Joseph Grenny, a Crucial Conversations című bestseller írója több mint ezer felnőtt emberrel végezte a felmérést, amiből azt a következtetést vonta le, hogy akik veszekszenek, azok jobb eséllyel maradnak együtt hosszú távon. Grenny szerint a legnagyobb hiba, amit a párok elkövethetnek, az, ha kerülik a konfliktust.

veszekedés hosszútávú párkapcsolat

Részlet a Nem félünk a farkastól című filmből

Érzünk valamit, de nem mondunk semmit. Legalábbis addig, amíg fel nem robbanunk belül. Egészen addig várunk vele, míg már nem tudunk normális hangnemben tárgyalni a másikkal.

A szakember szerint a bizalom és az intimitás két ember között akkor tud igazán kifejlődni, ha a pár képes egymással őszintén kommunikálni. Az őszinte kommunikációba pedig beletartozik a vita és a veszekedés is. Grenny felmérése azt találta, hogy három nagy témakör körül robban ki általában a pároknál a veszekedés: pénz, szex és idegesítő szokások.

A párkapcsolat sikere azon múlik, hogy milyen módon kezelik a párok ezeket a kényes kérdéseket. Az igaz szerelmet nem adják ingyen, az intimitás pedig nem a szerelem egyenes következménye, hanem kell hozzá az igazság és őszinteség is. A nehéz beszélgetések, viták tárják fel az igazságot egymás előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top