Család

Egyre több gyereket visznek ki jogellenesen külföldre, szigorítás jön

Túl könnyű jogellenesen külföldre vinni a gyermekeket, ezért a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát javasolja Székely László ombudsman.

Az ombudsman szerint a gyermekek jogellenes külföldre vitelének megelőzéséért felül kell vizsgálni a jelenlegi szabályozást, amely hiányos és bizonytalan.

Székely László, az alapvető jogok biztosa azért kezdeményezett vizsgálatot, mert egyre gyakoribb, hogy az egyik szülő a gyermeket önhatalmúlag, a másik szülő beleegyezése nélkül és a felügyeleti jogait sértve elviszi az országból, vagy egy másik országban visszatartja. A biztos megállapította, hogy a magyar hatóságok munkatársainak szabályismeretei hiányosak, valamint az érintett szülők is tájékozatlanok.

Magyarországon a gyerekek külföldre vitelét – a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény, valamint uniós jogszabályok mellett – egy 1988-as miniszteri rendelet szabályozza, amely azonban elavult, hiányos, valamint olyan ellentmondásokat vet fel, amelyeket a hatósági és bírósági szervek értelmezéssel nem képesek feloldani.

Székely László ezért a szabályozás felülvizsgálatát, az ilyen ügyekkel foglalkozó szakemberek képzését, a külföldre költöző szülők érthetőbb tájékoztatását, valamint a mediáció szélesebb körű igénybevételét sürgeti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top