nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Így válhatsz el sárdobálás nélkül

Így válhatsz el sárdobálás nélkül

Indulattól túlfűtötten, egy vagy több sikertelen megegyezési kísérlet után sokan könnyelműen perelik be házastársukat. Ez elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ám a többség idővel ráébred, hogy a bíróság ítéletet hoz, nem pedig megváltást. Sokan fizikailag is belebetegszenek egy-egy ilyen peres eljárásba. De mi a másik út?
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Sokan elmondhatják, hogy életük legszebb napja volt, amikor kimondták a boldogító igent azzal az emberrel, akit választottak. Azonban ahogy az évek telnek, a varázs és a kezdeti lelkesedés sokaknál szépen lassan elmúlik. Jönnek a gyerekek, a mókuskerék, a pénz utáni hajsza és más megpróbáltatások. Igyekszünk helytállni, de sajnos nem mindig járunk sikerrel. Ilyenkor sokan már csak a válásban látják a kiutat.

Egy kapcsolat végének kimondása és az újrakezdés gondolata mindenkire nagy lelki terhet ró. Krízishelyzet ez, amiben sokszor nagyon egyedül érezzük magunkat.

A legrosszabb talán az, hogy azt érezzük, a párunkra többé nem számíthatunk.

Ott állunk lelkileg kimerülve, elkeseredve, és nem tudjuk, hogyan tovább. A borzalmak pedig csak most kezdődnek, hiszen ahelyett, hogy egy biztonságos helyre visszahúzódhatnánk a sebeinket ápolni, végig kell „menedzselnünk” egy válást, egy bonyodalmas és energiaigényes, lelkileg is megterhelő jogi procedúrát. 

Nem egyszerű a képlet, ugyanis a válás során olyan kérdések sorával találjuk magunkat szembe, amit kizárólag házastársunkkal együtt tudunk (tudnánk) megoldani. Ilyenek: a lakáshasználat, a szülői felügyelet, a kapcsolattartás, a gyermektartásdíj. Húsba vágó kérdések, amikről egyenként is nehéz beszélgetni. Ráadásul úgy kell beszélgetnünk róluk, hogy a viszony már közel sem felhőtlen a házastársunkkal, sőt… szinte minden téma vitába fullad. 

Jobb külön – de békésen (Forrás: Profimedia)

Indulattól túlfűtötten, egy vagy több sikertelen megegyezési kísérlet után sokan könnyelműen perelnek be valakit. Ez elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ám a többség idővel ráébred, hogy a bíróság ítéletet hoz, nem pedig megváltást. Sokan fizikailag is belebetegszenek egy-egy ilyen peres eljárásba.

Rengeteg válás torkollik évekig tartó, hosszas és keserves pereskedésbe amiatt, hogy sokan képtelenek engedni, és inkább évekig küzdenek csak azért, hogy a másiknak ne legyen igaza” – mondja dr. Farkas Dorottya, a Mediátorpont vezető mediátora, aki szerint a perek nagy része elkerülhető lenne, ha a válás előtt állók tudnák, hogy létezik erre egy másik, békésebb megoldás.

Miért érdemes a mediációt választani egy bírósági eljárással szemben?

 

1. A mediáció önkéntes – így eleve nagyobb a hajlandóság a megegyezésre.

2. A mediáció privát eljárás, a bírósági per alapvetően nyilvános.

3. A közvetítésben ügyfelek vagyunk, nyugodt környezetben. A bíróságon eleve fémdetektoros kapun kell átmenni, a táskánkat átvilágítják.

4. A mediátort magunk választjuk, a bírót az adott bíróság jelöli ki.

5. A mediációs beszélgetés kereteit a felek a mediátorral együtt határozzák meg. A tárgyalás keretei jogszabályokban rögzítettek, a feleknek nincsen beleszólásuk.

6. Mediációnál nincs szükség bizonyítékok benyújtására.

7. Mediációnál a felek maguk hoznak döntést az őket érintő vitás kérdésekben, a bíróságon a bíró hoz ítéletet.

8. A közvetítői eljárás belátható időn belül befejeződhet (akár néhány hét alatt). A per évekig elhúzódhat.

9. A mediáció lényegesen olcsóbb. Nincs ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, szakértői díj, fellebbezési költség, bírság…

10. A mediáció célja, hogy mindkét fél nyertesként távozzon. A bírósági eljárás végén az egyik fél nyer, a másik veszít.

11. Mediáció után a felek a jövőben is képesek lesznek együttműködni, míg egy per után a legtöbbször elmérgesedik a viszony.

Sokszor amiatt sodródunk bele egy évekig tartó bíróság előtti huzavonába, mert nincs elegendő eszközünk vagy információnk” – mondja dr. Farkas Dorottya . „A barátainktól és közeli hozzátartozóinktól gyakran kapjuk azt a tanácsot, hogy mindenképpen keressünk fel egy ügyvédet, és ne engedjük veszni azt, ami nekünk a törvény szerint jár. Ám ezekkel a jó szándékú útmutatásokkal sokszor akaratlanul is borzalmas helyzetbe küldhetjük szeretteinket. Barátként lehet, hogy mi már túl vagyunk egy váláson, és nekünk bevált a pereskedés, de elképzelhető, hogy valaki olyat veszünk rá egy évekig tartó állóháborúra, aki sem anyagilag, sem lelkileg, sem fizikailag nem képes egy ilyen teher folyamatos elviselésére.

Dr. Farkas Dorottya már sok ügyet elsimított – per nélkül (Forrás: NLCafé)

A helyzetet, amiben éppen vagyunk, mi magunk ismerjük a legjobban, így azt is mi érezzük leginkább, mi az, ami megkönnyíti, nem pedig még nehezebbé teszi.

Még akkor sincs veszve minden, ha már régebb óta folyamatban van a per.

Ilyenkor is lerövidíthetjük azzal, ha egy mediátor segítségével sikerül megegyeznünk, és a megállapodásunk jóváhagyásával egyidejűleg kérjük a bíróságtól a per megszüntetését. Még ilyenkor is éveket és százezreket spórolhatunk.

Egy dolgot érdemes azonban magunkban letisztázni, mielőtt bármibe is belevágunk” – tanácsolja a szakember. „Mi az, amit szeretnénk a válás után? Mi a valódi célunk? Amennyiben a jövőben mondjuk a közös gyermekeink miatt még hosszú éveken át kell együttműködnünk a volt párunkkal, akkor érdemes a válás előtt átgondolni, hogy biztosan megéri-e beperelni a másikat bármely, a gyermeket érintő témakörben csak azért, mert jelenleg nem értünk egyet.”

A mediátor szerint nem szabadna kiengednünk kezünkből a döntés lehetőségét. Ahelyett, hogy energiáinkat ellenségeskedésbe fektetnénk, jobban járunk, ha a megegyezésre koncentrálunk – igen, a közös megegyezésre.

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon