Család

Párok túl a negyvenedik házassági évfordulón – akkor és most fotók

Halhatatlan szerelmek vagy inkább hősies kitartás? Házaspárok, akiket sok-sok évtized köt össze. A képeken a szerelmek hajnala és alkonya.

Napjainkra igencsak jellemző a folytonos változtatás. Ha elromlik valami, újat találunk helyette. Nem fordítunk időt a javítgatásra, de arra sem igazán, hogy óvjuk tárgyainkat. És persze tisztelet a kivételnek, de többé-kevésbé így vagyunk a kapcsolatainkkal is. Ha elmúlik a nagy szerelem és jönnek a nehézségek, hátat fordítunk társunknak, és új utakon indulunk. Ahol ismét szerelem vár. Ami viszont ismét elmúlik majd. Nagyszüleink korában azonban máshogy volt ez. Sokkal jobban vigyáztak egymásra, óvták és ápolták a kapcsolatot, ha pedig romlásnak indult, akkor sem futamodtak meg. Régebben sokkal kitartóbbak voltak az emberek, társukat nem lecserélhető használati tárgyként kezelték.

Erzsébet és Kristóf 45 éve házasok. Találkozásuknak mára 17 unoka köszönheti életét. „Egy kiállításon láttam meg a jövendőbeli feleségemet, amikor meghallottam a tájszólását, belészerettem.“

A gyertya azóta csonkig égett, de Erzsébet kitart a férje mellett, még akkor is, ha szobrász férje nem a legkönnyebb eset.

Kata és Miklós idén ünneplik a negyvenedik házassági évfordulójukat.

„Most kezd izgalmas lenni a kapcsolatunk. Egy munkahelyváltás miatt több időnk lesz egymásra. Most lesz igazán érdekes az a kérdés például, hogy miért a kockás gatyádat vetted fel, miért nem a csíkosat” – mondja kissé gúnyosan, ám sok szeretettel Kata hű férje.

Vera és Zsolt ezelőtt 68 évvel mondták ki a boldogító igent, sorozatomnak ők a nyertesei.

Mindketten a kilencvenedik életévük felé tipegnek, boldog házasságban. Nehéz dolgom volt velük, nincs sok szabadidejük. Amikor odaértem a fotózásra, még tornaruhában voltak, ugyanis hetente jár hozzájuk egy tanár. Délután Vera bridzselni siet, Zsoltnak pedig találkozója van ifjúkori cserkész barátaival. „A hosszú élet és a tartós kapcsolat titka, hogy mindig mindenkinek meglegyen a maga dolga.“

Ilcsi és Jóska jövőre ünneplik a hatvanadik házassági évfordulójukat. Egy tánctéren ismerkedtek össze, mindketten nagyon szerettek szórakozni. Házasságkötésük után tizenegy évvel született első gyermekük. Amikor azt kérdeztem, miért ilyen soká, Jóska csak annyit válaszolt: „Addig duhajkodtunk.“

„Mára nem tudunk újat mondani egymásnak. A feleségem kezd felejteni, ezt nehéz elfogadnom. De ennyi év után kapcsolatunk sziklaszilárddá dermedt, kitartunk egymás mellett továbbra is, bármeddig.“

Joli és Lajos 66 éve élnek boldog házasságban. Lajos egy bálban látta meg jövendőbelijét, azonnal beleszeretett, de négy évig kellett udvarolnia, míg Joli beadta csinos derekát.

„Jól választottam, sokan udvaroltak nekem annak idején, de ők már mind halottak“ – büszkén néz halhatatlan férjére Joli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.