Család

Kiverte a biztosítékot a hiperaktivitást ellensúlyozó, többkilós mellény

Súlyos mellényekkel orvosolják a hiperaktív nebulók viselkedését Németországban.

Kétszáz német iskola kezdett el alkalmazni nehéz mellényeket, hogy megfékezzék a hiperaktív gyerekek nyugtalanságát. Az intézmények szerint a homokkal töltött, másfél-két kilós mellények enyhébb és kevésbé bonyolult módon segítenek a hiperaktivitás leküzdésében, mint a pszichiátriai gyógyszerek, például a Ritalin. Emellett úgy gondolják, a gyerekek kifejezetten szeretik viselni a mellényeket, és senkit sem kényszerítenek arra, hogy felvegye.

A könnyen kritizálható nevelési módnak számos ellenzője van, természetesen. Sokak szerint ez a viselet a súlyosabb problémákkal küzdő pszichiátriai betegeken alkalmazott kényszerzubbonyokra emlékeztet, illetve stigmatizálja is a viselőjét.

Egy szülő a Facebookon osztotta meg felháborodva ellenérzéseit:

„Jobb lenne, ha elkerülnénk az ilyen kínzási módszereket. Hogyan mondhatsz olyat a gyermekednek, hogy beteg vagy, ezért büntetésként vedd fel ezt a homokkal teli kabátot, amelynek a viselése nemcsak fizikai gyötrelem, hanem idiótaként is bélyegez meg a többi osztálytárs előtt.”

Persze nem minden szülő van ezen a véleményen. Az egyik ilyen mellényt viselő kisfiú édesanyja szerint a mellény kifejezetten jó hatást ért el gyereke viselkedését illetően, mert azóta jobban tud összpontosítani, és aktívabb a tanulásban is, sőt, önként veszi fel a súlyos ruhát.  

A pszichiáterek nagy része is szkepticizmusát fejezte ki a mellénnyel kapcsolatban, különösen amiatt, hogy semmilyen adat nem áll rendelkezésre  a viselet hosszú távú hatására vonatkozólag.

Michael Schulte-Markwort, a Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Egyetem klinikájának igazgatója a Die Tageszeitung újságnak elmondta, hogy a mellények „etikusan kétségesek”, illetve azt is kifogásolta, hogy az iskolák túl nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek viselkedésének a megváltoztatására, arra, hogy beilleszkedjenek az osztályba, nem pedig a gyermekek problémáinak megoldására, pedig az lenne az elsődleges cél.

Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top