Család

Óriási fordulat a Bora Bora-ügyben

A szexuális bűncselekmény vádjának tárgyalásával folytatódott előző héten a Bora Bora-i esetként hírhedtté vált házaspár története. Fordulat jöhet az ügyben, az időközben nagyfiúvá cseperedett Noah ugyanis átmenetileg az anyjához kerülhet, és habár Magyarországra még mindig nem költözhet vissza, vakációzni már hazajöhet.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon folytatódott tárgyaláson a szakértőnek felkért gyermek-szakpszichológus a többi között arról beszélt, hogy az apa egyértelműen „traumatizálja” a gyereket –  írja a Vasárnapi Hírek. A szakember megállapította, hogy az apa fizikailag is akadályozza a szülői láthatáskor azt, hogy átadáskor a gyerek az anyjához menjen. Elmondása szerint volt olyan eset, amikor a kisfiút az apa háromszor sétáltatta el a gyerekre váró anya mellett úgy, hogy Noah nem nézhetett rá. 

Így jelen állás szerint idén újra az anyjához kerülhet a most 9 éves fiú, bár Magyarországra továbbra sem költözhet. Annak ellenére sem, jegyzi meg a lap, hogy az ügyet eddig tárgyaló hét francia bíró megállapította, az anya joggal érzi magát fogolynak.

A lap emlékeztet, hogy a magyar nő, Nyíri-Kovács Patrícia és koreai származású, de francia állampolgárságú férje, Soo-Il Lee 2011-ben Bora Borára utaztak, hogy helyrehozzák házasságukat, ám onnan azóta sem térhetett haza sem a nő, sem gyermeke. Férje – a feleség tudtán kívül – dátumot és papírokat hamisítva bejelentette őt és a gyereket a szigetre, majd elzárta az anya és a kisfiú útleveleit és minden hivatalos papírjukat.

A 1,5 éves Noah-ból időközben 9 éves nagyfiú lett, aki azóta is a bírósági ítéletek szerint kénytelen ide-oda költözni Francia Polinéziában. A gyerekelhelyezési per kinti döntései értelmében először heti váltásban az anyánál és az apánál élt, majd 2015. június 19-én az anyának ítélték a felügyeletet, ám azt egy hét múlva megsemmisítették a hatóságok, majd egy hónap múlva az apának ítélték, így 2015 augusztusától a kisfiú csak kéthetente, hétvégén láthatta édesanyját. Majd 2017 végén az elsőfokú és másodfokú bíróságok jogerős ítéleteikkel – az apát az indoklásokban súlyosan megbélyegezve az anya jogainak tiprásában és a gyermek tudatos elidegenítésében – visszaállították a korábban sem működő váltott gyermekfelügyeletet, és a gyerek lakhelyét az anya lakhelyén, egy másik szigeten, Papeetén jelölték ki.

A gyermek-szakpszichológus a mostani tárgyaláson megállapította, hogy a kisfiúnak erős és biztonságos a kapcsolata az anyával, az apával viszont távolságtartó a viszonya. A válást nemrég kimondta a papeetei bíróság. Bár Noah egyelőre nem költözhet haza Magyarországra, most először legalább a nyári vakációra hazajöhet a lassan már tízéves fiú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top