Család

Így trükköznek a fizetéssel az őrző-védő cégeknél

Zsebbe fizetnek a vagyonőröknek, és kevesebb órára jelentik be őket, már ha egyáltalán bejelentik.

Két-háromszoros különbséggel is hirdetnek órabért a vagyonőrök közösségi oldalán, 450-1000 forintos szórásban kínálnak munkát többnyire vagyonőri állásokra – írja a Hvg.hu.

Az őrző-védő cégeknél azonban igen gyakori a trükközés. Eleve kicsi az esély, hogy bejelentsék a dolgozót, de ha ez meg is történik, papíron 4-6 órás munkaviszonyra számíthat a vagyonőr.

Egy 24 órás portaszolgálatot ellátó biztonsági őr például hivatalosan 6 órára van bejelentve, amiért 84 ezer forintot kap. Valójában 24 órát dolgozik, aztán két pihenőnapot kap, és zsebbe fizetnek neki további 60 ezer forintot.

Pedig a szektorban a kötelező rezsióradíj 2124 forint lenne, igaz, ennek csak a közbeszerzéseknél nem lehet alámenni, a piacon annyit fizetnek, amennyit akarnak.

A rezsióradíjnál a levonások után nagyjából 950 forint marad a munkavállaló zsebében legálisan, de a munkáltatónak így még egy forint haszna sincs. Mások szerint a kötelező rezsióradíj mellett 10-20 százalékos hasznot lehet realizálni, bár aki ért a vagyonvédelemhez, nem biztos, hogy ért a gazdálkodáshoz.

A szektorban uralkodó káoszt az sem segíti, hogy bár a minimálbér emelkedett, a rezsióradíjakról még nem egyeztettek. Ráadásul jó lenne egy egységes, hozzáférhető adatbázis is, mert a rendőrség csak papíron vezeti a nyilvántartást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top