Család

1 029 398 szál cigaretta: édesanyja életét örökítette meg a fotós

Mindegy, mi az eszköz, a lényeg, hogy hozzásegít két embert ahhoz, hogy érzelmileg megnyíljanak egymás előtt. A fiatal fiúnak a fényképezőgép segített abban, hogy megtalálja az utat édesanyjához.

“Az édesanyám 11 éves volt, amikor elkezdett dohányozni, élete során pedig közel 1 029 398 szál cigarettát szívott el. Sorozatom az ő életét és halálát mutatja be – írja James Friedman fotós. – Kilencéves voltam, amikor elkezdtem őt fotózni, és egészen a haláláig nem hagytam ezt abba. A képek egy karizmatikus nő átalakulását mutatják meg, fizikai pusztulását, a tüdőtágulás okozta kínokat, 47 átcigarettázott év munkáját. 

Bár édesanyám szégyenlős volt a kamera előtt, ő volt az, aki arra bátorított, hogy élete utolsó nyolc hónapjában is fényképezzem, amit vagy kórházban, vagy idősek otthonában töltött.

Megnézem
Összes kép (1)

A fotósorozat célja eredetileg az volt, hogy egy olyan képanyagot készítsünk, ami másokat segít abban, hogy addikciójuktól megszabaduljanak, amire azonban nem számítottunk, hogy a közös munka lesz az, ami összehoz minket, ez korábban elképzelhetetlen volt. A fotó segítségével megtaláltuk a módját, hogy kifejezzük érzelmeinket egymás iránt; a mi családunkban nem volt jellemző, hogy akár puszival kifejezzük a ragaszkodást. Mindez az utolsó nyolc hónapban megváltozott. Amikor mindennap meglátogattam őt a kórházban, mindig puszival búcsúztunk el egymásól. Ez az újonnan felfedezett ragaszkodás megrendítő volt és keserű, hiszen tudtuk, nincs már sok ideje hátra.”

via featureshot 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top