Család

Több ezer diák tüntethet iskola helyett január 19-én a Parlamentnél

Az elavult oktatási rendszer, a fölösleges anyagok tanítása és a diákok túlterheltsége ellen szerveznek tiltakozást.

Január 19-én ne menj suliba! Tiltakozzunk az oktatási rendszer minősége és rendszere ellen – így kezdődik a Kossuth térre szervezett tüntetés felhívása a Facebookon.

Mint írják, a megmozdulással azt szeretnék tudatni, hogy a mostani oktatási rendszer egyáltalán nem modern, nekik pedig elegük van belőle. Például abból, hogy a 19. századi egyetemes anyagot túl részletesen tanulják napi 7, 8, 9 órában.

A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban. Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni és nem lesz szabad az elménk.

A szervezők szerint igenis lehet tanulni a múlt és a jelen világáról összefüggően, tartalmasan, jókedvűen és érdekesen. Erre a finn oktatási rendszert hozzák példaként, ahol nincs osztályzás az első években, emiatt nincs stressz, kiközösítés, mert nemcsak oktatnak, hanem közösségeket alakítanak.

Így összegzik a tüntetés célját:

  • Összefoglalni a diákság problémáit.
  • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
  • Felhívni a figyelmet a problémáinkra, és azokra megoldást keresni.
  • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
  • Szinte csak diákok részvételével demonstrálni, hogy a diákoknak vannak gondolataik, amelyeket érvényesíteni szeretnének.

A szervezők több ezer résztvevőre számítanak, a Facebookon eddig 6700-an jelezték, hogy ott lesznek, 25 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt. A tüntetés független, és csak a diákoknak szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top