Család

Ezektől a gyerekektől a felnőttek is tanulhatnának

Egy kisfiú, aki rákbeteg gyerekeknek adományozta a haját, egy ötéves kislány, aki már vállalkozni készül, és egy lány, aki már ötévesen bámulatos festményeket készít. 2017-ben ezek a gyerekek kápráztattak el minket.

Idén is jó néhány olyan gyereket mutattunk be az NLCafén, akik felnőtteket megszégyenítő módon jók valamiben. Év végén a cuki és vagány gyerekekről szóló írásokat mindig jólesik visszanézni.

Tegye fel a kezét, akinek felnőttkorában is gondot jelent átmászni egy kerítésen! Látom, vagyunk ezzel páran. Nos, mi mind kellemetlenül fogjuk érezni magunkat ennek a huszonegy hónapos gyereknek a videóját nézve, aki egészen elképesztő módon mászik át egy biztonsági rácson. Nem feltétlenül lennénk a szülei helyében.

Rengetegen álmodozunk saját vállalkozásról, de sokan mégse lépjük meg, amit ilyenkor meg kéne. Egy ötéves kislány azonban a szülei hathatós segítségével csinálhat pénzt a saját ötletéből: játékútlevelet készítenek a gyerkőcök kedvenc plüssállatainak. A beküldött fotó és adatok alapján egy egészen hivatalosnak tűnő okmányszerűséget kaphatunk, ami állítólag csökkenti a gyerekek utazással kapcsolatos szorongását.

A kis Colin megható történetéből leckét vehetnénk nagylelkűségből. A srác a tévében látta, ahogy mások a hajukat felajánlották rákbetegek számára paróka készítésére, és úgy döntött, ő is segíteni fog. Ötévesen kezdve egészen tízéves koráig növesztette a haját, hogy aztán ajándékba adja. Anyukája végig támogatta a döntésében, és a srác most újra azért kezdett hajat növeszteni, hogy még egyszer adományozhasson.

 

Az ötéves Cassie a Boredpanda cikkének – és persze a csodagyerekségének – köszönhetően vált híressé, amiből kiderült, hogy már hároméves kora óta fest – mondjuk ez egy gyerek esetében valahogy természetes –, és ötéves korára azt is elérte, hogy a képeivel pénzt keressen. A galaxis sokszínűségét idéző képeivel összeszedett pénzt Cassie rászorulókat segítő szervezeteknek ajánlotta fel, és el sem tudjuk képzelni, hogy ha már most ilyenek a képei, milyenek lesznek majd 15 év múlva?

Caleb Green nem azzal került be a hírekbe, hogy már négyéves korára megtanult könyvet olvasni, pedig már ez sem rossz teljesítmény, hanem azzal, hogy úgy döntött, egy nap alatt száz könyvet hangosan felolvas. Persze nem volt köztük a Háború és béke, néhány oldalas gyerekkönyvekről van szó, de ez akkor is elismerésre méltó cselekedet, pláne úgy, hogy sikerült is a dolog. Én pedig ilyenkor szégyenkezve gondolok vissza arra, hogy idén összesen hány könyv elolvasására szántam időt…

Ha igazságtalanul bánnak velünk, mind szeretnénk jól odaszólni érte, de többnyire nem találjuk az ehhez szükséges szavakat. Nem volt így ezzel a 11 éves Ava Cross, aki az osztályfőnökének szólt be írásban, miután néhány gyerek rossz viselkedése miatt az egész osztályt kollektíve büntette. A kislány az 1949-es genfi egyezményre hivatkozva tette helyre a tanárt, akit egyébként kifejezetten kedvel. Vajon mit írt volna, ha nem kedvelné?

Azon már meg se lepődünk, ha egy gyerek ugyanolyan ügyesen bánik a számtech kütyükkel, mint egy felnőtt, de olyankor azért nézünk egy nagyot, amikor köröket ver rá. A 11 éves Gyurkovics Kornél már nyolcéves korától készít filmeket, amiket a barátaival oszt meg YouTube csatornáján. A Rec gombot a kamerán még elég sokan meg tudjuk nyomni, de hogy ebből egy nézhető és élvezhető filmet vágjunk, az elég sokunknak problémát jelent jóval idősebben is. Kíváncsian várjuk, mivel áll elő Kornél, ha már nemcsak a barátainak akarja megmutatni a műveit.

Újságíróként az első interjúmat úgy húszéves korom körül készítettem, akkor még egy egyetemi feladat részeként, és persze nem kaptam – nem is érdemeltem volna – fizetést érte. Gabi Duane nem várt eddig, hanem már tízéves kora körül diktafont ragadott, hogy meginterjúvolja a… macskáját. Az interjú meglehetősen rövid lett, mégis 155 ezer lájkot kapott az interneten, és félve merek csak belegondolni, hogy nekem ez a szám nagy valószínűséggel még sosem jött össze. Hüp-hüp!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top