Család

10 karácsonyi mese, amit felnőttként is imádunk

„Mesés” karácsonyt varázsolhatunk a család minden tagjának ezekkel az örökzöld történetekkel, amelyeken nemcsak jót derülhetünk, vagy éppen meghatódhatunk, hanem életre szóló tanításokat is kaphatunk általuk.

A másság elfogadására tanít Rudolf, a piros orrú rénszarvas

Talán nincs olyan gyerek, aki ne ismerné Rudolfot, a piros orrú rénszarvast, aki bár kissé különbözik a többiektől a környezetében, a mese végére rájön, hogy ez számára egyáltalán nem hátrányt jelent, hanem különlegességet: ő lett ugyanis a Télapó megmentője. Az író, Robert L. May 1938-ban ezzel a történettel próbálta elmagyarázni négyéves kislányának, hogy az édesanyja ugyan különbözik a hétköznapokban a többi anyukától, mert halálos betegség miatt az életéért küzd, ezért nem tud ugyanolyan lenni, mint bárki más, nem bizony, hanem sokkal különlegesebb. A mese mondanivalója örök érvényű tanulság, ezért minden kisgyerekkel jó, ha megismertetjük.

Mese arról, hogy éljük meg a pillanatot, avagy erre tanít A fenyőfa

Andersen meséin általában sírva fakad az ember. Olyan gyönyörűen megírt, de lélekfacsaró történeteken keresztül tart tükröt az embereknek, és próbál az életre tanítani, hogy a fontos mondanivalója szinte eltörpül a drámai kidolgozás miatti érzelmi hatás mellett. Ezeket a meséket inkább a nagyobb gyerekek és a felnőttek érthetik meg és dolgozhatják fel egészségesen, kisgyerekek számára én speciel egyáltalán nem ajánlanám, még akkor sem, ha eredetileg pont nekik írta. Ilyen például A fenyőfa című története, amelynek lényege, hogy a kis fenyő az erdőben mindig elégedetlen a sorsával, alig várja, hogy felnőhessen, és a nagyok életét élhesse. Felnőve viszont kivágják őt és karácsonyfa lesz belőle. Teleaggatják díszekkel, majd az ünnep elmúltával a tűzre dobják és elégetik őt. A tanulság természetesen az, hogy az ember ne siettesse az időt, mert az így is, úgy is múlik, így hát inkább élvezzük ki azt, ami éppen történik velünk.

Fontos emberi értékekről mesél Dickens a Karácsonyi énekben

Charles Dickens karácsonyi története közel kétszáz éve melengeti a szíveket, kicsikhez, nagyokhoz egyaránt szól. Az író üzenete a Karácsonyi énekkel, hogy nem az anyagi javaknak van értelme az életben, hanem az emberi értékeknek, és a pénznél sokkal fontosabbak az emberi kapcsolatok. Ennek megfelelően a gonosz uzsorás főszereplőből sok viszontagságon át, igazi karácsonyi csodaként kedves, jótét lélek lesz az elbeszélés végére. E történetet számtalan formában feldolgozták már, az eredeti könyv után megjelent színdarabként és filmként is.

Az egész világot megérintette Andersen meséje, A kis gyufaáruslány

Andersen története a kis gyufaáruslányról, aki karácsony napján összefagyva, az utcákat járva próbál némi pénzre szert tenni gyufaárusításból, és fél hazamenni, mert elvernék őt, végül pedig másnap reggelre megfagy a jéghidegben, egy világot ríkatott meg. Bár mesének íródott, mindenkit óvva intenék attól, hogy gyerekeknek felolvassa, hiszen ez a történet még a felnőttek lelkét is képes megtörni. Mégis, ahogyan Andersen megjeleníti e kislány minden érzését, gondolatát, egész életét e pár perces kis írásában, az annyira megérintő, megindító és gyönyörű, hogy egy életkoron túl mindenkinek meg kell ismernie ezt a mesét.

Örökérvényű gondolat a Grimm testvérektől: jótett helyébe jót várj

Bár a Grimm testvérek meséje, A suszter manói nem kifejezetten karácsonyi történet, mégis ebben az időszakban, a szeretet ünnepén kerül elő leginkább, hiszen az emberi jóságról, segítség nyújtásról, a jótett helyében jót várj témáról szól. Az anyagilag megszorult suszter segítségére manók sietnek, akiknek az idős úr és a felesége hálából kis ruhákat varrt, így végül mindenki boldog lett, mert jobbra fordult a sorsa. Ezt a könnyed, rövidke történetet az apróságok és a felnőttek is élvezik, hiszen minden jó, ha jó a vége alapon igazi happy enddel zárul.

Ideális történet karácsonyra, amelyben a szeretet legyőzi a gonoszt

Generációk nőttek fel A Hókirálynő történetén, amellyel Andersen azt mutatja be, hogy a jó mindig legyőzi a rosszat. Legalábbis ebben a mesében így történik. A két fiatal közül az egyiket a gonosz Hókirálynő elcsábítja és magával viszi téli, jeges birodalmába, de a másik kalandok sorát átélve érte megy, és megfagyasztott szívét a szeretet könnyeivel feloldja. Talán a legidillibb történet a szeretet ünnepén.

Karácsonyi csodáról szól Hoffmann meséje, A diótörő

Talán a legklasszikusabbnak mondható karácsonyi történet E. T. A. Hoffmann tollából pattant ki az 1800-as évek elején, amely azóta már számos feldolgozásban bejárta a világot. A diótörő legismertebb verziója az eredeti mese mellett az abból készült balett. Korhatár nélkül imádják az emberek, nem is csoda, hiszen ki ne szeretne egy olyan történetet, amelyben a jó harcol a gonosszal, majd végül mindenki elnyeri jutalmát? Itt ugyanis ez történik. Egy átok folytán diótörővé válik egy ifjú legény, aki karácsony éjjelén megelevenedik a kislány, Marika szobájában. A bátor diótörő legyőzi a gonosz egérkirályt, ezáltal megtörik az átok, és újra emberré válik, igazi karácsonyi csodaként.

Drámai történetből tanulhatjuk meg, hogy a szeretet, a szerelem mindennél fontosabb

A hóember című meséjében Andersen a címszereplő rövidke életén át mutatja be, mi az, ami igazán fontos az ember életében, és amit bármilyen rövidke is rá az idő, de meg kell élni: a barátságot és a szerelmet. A téli ünnepek során épített hóember szerelmes lesz a kályhába, de a melegben végül elolvad. Mégis mindent feláldozva meg akarta élni az érzéseit, hiszen mit ér az élet azok nélkül?

Mese a Grincsről, aki ellopja a karácsonyt

Bár a legtöbbeknek a karácsony örömteli hangulatot jelent, azért nem mindenki rajong érte. Van ugyanis, aki kifejezetten undorodik ettől az ünneptől. Az 1960-as években kitalált Grincs mesefigura mindent megtesz annak érdekében, hogy elrontsa az emberek karácsonyát. Ellopja a gyerekek ajándékait, felborítja a karácsonyfákat, bosszúságot bosszúságra halmoz a városlakók számára. A történet azonban váratlan fordulatot vesz, és végül ő maga is a karácsony rabjává válik. Grincs kalandjait számos meseváltozatban, filmben és könyvben feldolgozták már, de az eredeti rajzfilm a mai napig mindent visz.

Csodás karácsonyi utazás a Télapó birodalmába Tom Hanksszel

A régi klasszikusok mellett napjainkban is számos mesét gyártanak a gyerekek szórakoztatására a karácsonyról. Az egyik legnépszerűbb ezek közül a Tom Hanks főszereplésével, illetve hangjával készült Polar Expressz. A rajzfilm elsősorban a Télapó létezésében elbizonytalanodott gyerekek számára megnyugtató, hiszen a történet szerint egy kisfiú a csodavonattal számos izgalmas kalandot átélve az Északi-sarkra utazik, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a Télapó valóban létezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top