Család

Házat ad az állam nászajándékba

Hat év alatt majdnem duplájára emelkedett annak az esélye, hogy egy nő 50 éves kora előtt férjhez menjen Magyarországon. Egyesek szerint azért, mert ma már egy házat ad az állam a házasságért cserébe.

Valószínűleg az elmúlt évek ifjúházas kedvezményei, köztük a CSOK is hozzájárult ahhoz, hogy ma már 66 százalék az esély arra Magyarországon, hogy egy nő 50 éves kora előtt férjhez menjen – legalábbis erre jutott 2016-os adatai alapján a KSH. 2010-ben ugyanennek az esélye csupán 39 százalék volt.

Érdekes mellékszál a KSH statisztikájában, hogy míg korábban a tehetősebbnek mondható megyékben – a főváros, Pest megye és a Dunántúl – köttetett a legtöbb házasság, addig mára már Békés, Szabolcs, Borsod, Bács-Kiskun és Szolnok, vagyis az ország északi és keleti megyéiben mondják ki a legtöbb boldogító igent.

A Válasz.hu szerint azért is ugorhatott meg a házasságkötések száma a fent említett megyékben, mert ezeken a területeken házat ad nászajándékba az állam.

A CSOK-ot igénylő házaspároknak egy gyermek vállalása esetén 600 ezer, két gyermeknél 1,43 millió, míg három gyermek vállalásakor már 2,2 millió forintot ad az állam. Ebből a pénzből pedig ezekben a régiókban már kertes házat lehet vásárolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top